Kozmetika koju treba izbjegavati tijekom trudnoće - biljni i ostali sastojci

Objavljeno 08.06.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1

Još neki sastojci koje je potrebno izbjegavati u trudnoći i prvim danima s bebom.

Biljni sastojci

Koliko god mislili da je kozmetički sastojak prirodnog porijekla siguran, prisjetimo se da postoje mnoge vrste molekula biljnog porijekla koje mogu biti vrlo toksične za organizam (neke vrste gljiva, alkaloidi iz maka, neki citotoksici, i dr.), ali jednako tako mogu i biti vrlo iritabilne za kožu (kopriva, gospina trava na fotoeksponiranoj koži, eterično ulje bergamota tijekom izlaganja suncu i dr.). Primjerice, kako su kloazme česte u trudnoći, mnoge žene traže alternativu za depigmentaciju u biljnim pripravcima, među kojima se ističe soja i sojini izoflavoni, koji su generalno poželjni kod fotoostarjele kože. Nažalost, tijekom trudnoće soja može biti kontraproduktivna i dapače, potencirati nastanak hiperpigmentacija zbog estrogenu sličnih sastojaka.

Ostali sastojci

Premda nema dokazane uzročno-posljedične veze, ipak se ne savjetuje primjena boja za kosu tijekom prvog trimestra trudnoće, posebice ukoliko se u bojama za kosu nalaze sastojci koji znaju vrlo često uzrokovati alergijske reakcije (kao što je PPD, para-fenilendiamin, česti sastojak boja za kosu). Ipak, nastojte ograničiti primjenu trajnih boja i potražite one biljnog porijekla, uz izostanak sastojaka poput amonijaka, rezorcinola, vodikovog peroksida i dr.

Morate znati da će vaša koža možda biti nešto osjetljivija na kemijske UVA/B filtre, stoga nastojte koristiti kozmetiku koja ima isključivo mineralne filtre (cinkov oksid, titanov dioksid) s minimalnim faktorom od 30 i istovremenom UVA zaštitom

Jednako tako vrijedi i za sastojke koji se nalaze u preparatima za uklanjanje dlaka ili usporavanje njihovog rasta. Pravilo je- uvijek napravite mali test na zapešću, koljenu ili na vratu 24 sata ranije, kako biste provjerili vašu reakciju na preparat, jer je u trudnoći osjetljivost pojačana i alergijske reakcije mogu biti značajno intenzivnije, što bi zahtijevalo medikaciju. Također obavijestite svoga kozmetičara i frizera o trudnoći, a ne bi bilo loše i ranije se posavjetovati s zdravstvenim stručnjakom.

Kako je vrlo važno ponašati se „pametno“ na suncu i slijediti pravila fotoprotektivnog ponašanja, jednako tako morate znati da će vaša koža možda biti nešto osjetljivija na kemijske UVA/B filtre, stoga nastojte koristiti kozmetiku koja ima isključivo mineralne filtre (cinkov oksid, titanov dioksid) s minimalnim faktorom od 30 i istovremenom UVA zaštitom. Među kemijskim filtrima je sve nepoželjnija PABA (para-aminobenzojeva kiselina) koja se svrstava u neke od najčešćih alergena. Jednaki princip primijenite kod make-upa, pokušate pronaći preparate koji sadrže mineralne pigmente i ne sadrže „“upitne“ sintetske sastojke poput ftalata, parabena, formaldehida i dr.

Autor: Anita Galić

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

4

Uvijek napravite mali test na zapešću, koljenu ili na vratu 24 sata ranije, kako biste provjerili svoju reakciju na preparat.

Napomena
Tijekom trudnoće soja može biti kontraproduktivna i dapače, potencirati nastanak hiperpigmentacija zbog estrogenu sličnih sastojaka.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing