Kozmetika koju treba izbjegavati tijekom trudnoće - eterična ulja

Objavljeno 28.01.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1

Iznimno je važno da tijekom trudnoće ne koristite eterična ulja bez razgovora s liječnikom!

Posebice je veliki rizik od primjene neprikladnih eteričnih ulja u 1. i 2. trimestru trudnoće, obzirom na veliki afinitet eteričnih ulja za folikulima lojnih žlijezda i dubljoj penetraciji u kožu do sistemskog krvotoka. Nikada nemojte ići na tretmane aromarelaksacije i razne masaže eteričnim uljima, ukoliko niste prethodno provjerili koja ulja koriste prilikom tretmana s vašim zdravstvenim stručnjakom. Nažalost, sve je više onih koji u prilici da zarade rade s raznim sintetskim uljima i razrjeđuju ih s opasnim organskim otapalima. Uvijek se držite onih eteričnih ulja koja su najviše farmaceutske kakvoće, i za koje vaš liječnik i ljekarnik daju odobrenje da se smije koristiti.

Od presudne je važnosti apsolutno izbjegavati određena eterična ulja tijekom trudnoće, poput bergamota, paprene metvice, eukaliptusa, bosiljka, cedra, timijanam ružmarina, borovice, mirte i dr.

Primjerice, u svijetu su zabilježeni slučajevi da je jedna masažerka (koja je bila u drugom stanju) nakon čestih masaža s eteričnim uljima eukaliptusa i paprene metvice, nažalost, imala problema s epileptičnim konvulzijama djeteta nakon rođenja.

Također, nikada nemojte nanositi eterična ulja izravno na kožu, nego razrijeđena u biljnom ulju, čak i ona poput prave lavande, rimske ili njemačke kamilice, koja su sigurna čak i kod trudnica.

Kao alternativu eteričnim uljima eventualno mogu poslužiti hidrolati (cvjetne vodice), ali i u tom slučaju se valja dobro posavjetovati. 

Autor: Anita Galić

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

4

Uvijek se držite onih eteričnih ulja koja su najviše farmaceutske kakvoće, i za koje vaš liječnik i ljekarnik daju odobrenje da se smije koristiti.

Napomena
Uvijek se prije tretmana eteričnim uljima posavjetujte sa svojim liječnikom.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing