Kozmetika koju treba izbjegavati tijekom trudnoće - hidroksi kiseline

Objavljeno 27.01.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1

Hidroksi kiseline popularan su sastav kozmetičkih preparata koji potiču ubrzano obnavljanje kože. Ali u trudnoći ih treba izbjegavati!

Hidroksi kiseline su popularne od 1990.-ih zbog svoga izvrsnog učinka na poticanje ubrzanog obnavljanja kože i stimulacije eksfolijacije (ljuštenja). Među njih ubrajamo AHA (alfa-hidroksi kiseline), BHA (beta-hidroksi kiseline) i PHA (poli-hidroksi kiseline). Obzirom da se oni vrlo često nalaze u preparatima namijenjenima koži s hiperpigmentacijama (npr. kod trudničkih maski – kloazmi, kod postupalnih hiperpigmentacija nakon akni) ili u preparatima za liječenje akni i kod fotostarenja kože, veliki je rizik da naiđete na ovakvu vrstu sastojaka u kozmetici.

Premda je salicilna kiselina jedan od najpopularnijih sastojaka u kozmetici za problematičnu kožu, zbog dublje penetracije do lojnih žlijezda gdje “čiste” začepljene pore, zdravstveni stručnjaci ih ne preporučuju trudnicama zbog nedostatne količine informacija o njihovoj neškodljivosti. Salicilna kiselina spade u skupinu salicilata gdje je i acetilsalicilna kiselina (Aspirin, Andol i dr.), te ima i protuupalni učinak, no s druge strane postoji i određeni broj osoba koji su alergični na salicilate i može izazvati i krvarenja. Obzirom na njegovu lipofilnost (“favorizira masnoće”), ima mogućnost prodiranja u dublje slojeve kože, pa je time i sistemski rizik izraženiji, a neke studije koje su rađene su pokazale kako u oralnom obliku salicilna kiselina djeluje štetno na plod. Upitajte svoga liječnika ili ljekarnika da vam savjetuje alternative u vidu PHA ili nekih blažih AHA.

Glikolna kiselina i srodne AHA (mliječna, jabučna, fitinska, …), premda imaju veliki rizik od senzitizacije kože (iritacije, crvenilo, peckanje, …), nemaju rizični sigurnosni profil u kozmetičkim proizvodima kao salicilna kiselina, ali ako već imate osjetljivu kožu u trudnoći, možda je najbolje da koristite PHA ili vitamin C kao eksfolijense.

Izbjegavajte dubinske pilinge i tretmane s visokim koncentracijama BHA u salonima, jer je rizik od štetnog djelovanja na dijete i sistemski učinak značajno veći, obzirom da se koncentracije salicilne kiseline kreću i do 30 posto, za razliku od prosječnih 2 posto u kozmetičkim proizvodima za primjenu kod kuće.

Autor: Anita Galić

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Izbjegavajte dubinske pilinge i tretmane s visokim koncentracijama BHA u salonima, jer je rizik od štetnog djelovanja na dijete i sistemski učinak značajno veći, obzirom da se koncentracije salicilne kiseline kreću i do 30 posto.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing