Kozmetika koju treba izbjegavati tijekom trudnoće - vitamin A i derivati

Objavljeno 02.11.2014. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1

Retinol je jedan od najčešćih sastojaka anti-age kozmetike, a riječ je o sastojku koji nosi u sebi rizik štetnog djelovanja na plod.

Retinol i njegovi derivati (retinil-palmitat, retinaldehid) spadaju među najčešće korištene sastojke u anti-age kozmetici, preparatima za depigmentaciju ili za ubrzanu eksfolijaciju kože. Unatoč činjenici da ih dermatolozi I kozmetička industrija favoriziraju zbog znanstveno utemeljenog učinka na preuranjeno starenje kože i fotoostarjelu kožu, kao i kod akni, oni imaju visoki rizik za senzitizaciju kože, ali nose rizik od štetnog djelovanja na plod (teratogenost).

Naime, ako se retinol i derivati u kremama nalaze u dovoljno visokoj koncentraciji, dolazi do sistemske apsorpcije i tada je rizik po dijete opravdan

Premda je takav rizik za teratogenost vezan uz lijekove (ne kozmetičke sastojke) iz skupine retinoida kao što su tazaroten, tretinoin, adapalen i dr., a pogotovo za peroralne retinoide (izotretinoin kod akni) zbog maksimalne sigurnosti za majku i dijete se ne savjetuje uporaba sastojaka iz ove skupine. Naime, ako se u kremama nalaze u dovoljno visokoj koncentraciji, dolazi do sistemske apsorpcije i tada je rizik po dijete opravdan. Iako nema znanstvenog konsenzusa o tome da li topička primjena retinoida može izazvati teratogenost, nitko ne želi riskirati, stoga potražite sa vašim liječnikom ili ljekarnikom alternative.

Retinol i derivati mogu nadražiti kožu već od prve primjene (retinoidni dermatitis), pa čak i u standardnoj primjeni, nakon trudnoće i dojenja, uvijek savjetujemo postupno uvođenje u svakodnevni režim primjene.

Ako ste trudni ili čak planirate trudnoću, obavijestite svoga liječnika ili ljekarnika o tome, te izbjegavajte sve lokalne lijekove ili kozmetiku koja sadrži retinoide, pa čak i retinol.

Autor: Anita Galić

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Retinol i derivati izazivaju senzitizaciju kože, ali i nose rizik od štetnog djelovanja na plod (teratogenost).

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing