Kreativne ideje za zabavni dječji kutak za čitanje

Objavljeno 27.11.2015. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Ljubav prema čitanju stvara se jedino čitanjem, stoga djecu treba od malena, čim savladaju sva slova, poticati da čitaju. Poseban dio, skockan samo za tu priliku, koji će privući i zainteresirati dijete za čitanjem, treba imati svaki dom. Evo nekoliko jednostavnih ideja...

Svaka dječja soba treba imati udobno mjesto rezervirano za čitanje. Nazovite ga kako god želite, kutak za čitanje, mala čitaonica, mini knjižnica, (mi ga osobno zovemo "mala čitaonica"); uz nekoliko ključnih komada namještaja, soba vašeg djeteta ili drugi neiskorišteni dio vašeg doma biti će u potpunosti zabavan i istovremeno edukativan prostor koji će poticati vaše dijete na čitanje koliko god ono maleno ili veliko bilo.

Većina djece danas skoro da odbija uhvatiti lektiru u ruke. Zašto je to tako, tema je za neki drugi članak, ali danas vam donosim par kreativnih ideja kako jednostavno i s malo materijala napraviti kutak za čitanje koje će potaknuti i naviknuti vaše dijete na čitanje i da duže vrijeme bude zauzeto na kvalitetan način.

Prvo par savjeta

Dozvolite vašem djetetu da sudjeluje u odabiru izgleda i dizajna, ipak je ovo njegov/njen kutak.

Neka bude sve jednostavno. Sve što trebate je nekoliko jednostavnih komponenti: policu (ili police za knjige), mjesto za sjedenje, dobru rasvjetu, i knjige!

Neka mjesto bude funkcionalno. Kutak za čitanje mora biti napravljen tako da “privlači” vaše mališane na čitanje kao magnete.

Neka bude na vidljivom mjestu. U slučaju da nemate slobodnih, “vidljivih” mjesta u vašem domu, slobodno iskoristite skrivene prostore u kući ili stanu za izradu nečeg privlačnog kao što je zabavan kutak za čitanje.

Neka bude lijepo. Djeca, baš kao i odrasli, žele biti u estetski lijepim i ugodnim mjestima. Svi mi cijenimo ljepotu i osjećamo se dobro oko svježih, novih i čistih stvari. Dodajte stvari koje vaše dijete voli i kojima rado pruža ruke.

Nekoliko kreativnih ideja

Dio dnevnog boravka

Ako imate dio dnevnog boravka koji vam stoji prazan, napravite poseban dio koji će služiti samo za čitanje. Djeca se već ugodno osjećaju u dnevnom boravku jer je to mjesto gdje obitelj provodi većinu vremena. Sve što vam treba je jednostavna polica koju možete kupiti u svakoj trgovini namještaja (ne mora biti ni skupa), vreća za sjedenje (ili vreće, ako imate više djece), knjige i dosta rasvjete.

"Napušteni" ormar

Ako imate dio ugradbenog ormara (ili bilo što "uvučeno" u vašem domu) pretvorite to u ugodno mjesto za skrivanje i čitanje. U njemu već imate police stoga neće biti mnogo toga potrebno. Ukoliko vam police sežu do dna ormara, slobodno ih izvadite i rasporedite prema visini djeteta. Ubacite mekani čupavi tepih, par jastuka, simpatične lampe, knjige i voila - vaše dijete ima intimno i ugodno mjesto čitanje.

"Lebdeće" police

Floating shelves ili lebdeće police su vrlo popularne danas i jako ih je jednostavno instalirati bilo gdje u vašem domu. Sve što vam trebaju su već gotove, kantrirane daske/police koje možete kupiti u svakoj trgovini građevinskog materijala (Bauhaus, Pevec, pa čak i u Emmezeti), tiplove, vijke i šarafe (pogledajte široku ponudu vijaka i šrafova ovdje) i knjige koje vaše dijete obožava. Odaberite kutak u sobi vašeg djeteta koji nije iskorišten, instalirajte police, složite knjige i ubacite čupavi tepih sa puno jastučića ili vreće za sjedenje.

To je to. Uživajte u čitanju i kvalitetnom druženju s vašom dječicom!

Autor: Ivana Glaberski

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Čuvarkuća na Facebooku