Kreativnost kod djece i kako je razvijati

Objavljeno 21.11.2012. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … mali kreativci logo Kreativnost je misaoni proces koji podrazumijeva stvaranje novih, boljih, drukčijih i produktivnijih rješenja. Kreativnost potiče na razmišljanje, na stvaranje i na originalnost. To je vještina koja se razvija.

Razvoj kreativnosti kreće od najranije dječje dobi od jednostavnijeg ka složenijem. Svako dijete uči postati kreativno, važno je samo da dobije dovoljno prilika. Dijete uči stalno preispitujući svoja ranija znanja i iskustva na način da isprobava, istražuje, provjerava, ispravlja i nadograđuje.

Razvoj svake vještine, pa tako i kreativnosti, temelji se na motivaciji i interesu. Zato djetetu treba pružiti motivaciju i zainteresirati ga, a potom poticati i ohrabrivati u svakom njegovom koraku. Važno je djetetu pružiti dovoljno slobode jer će jedino tako iskočiti iz okvira i obrazaca.

Kreativnost potiče na razmišljanje, na stvaranje i na originalnost.

Evo nekoliko praktičnih savjeta koji će pomoći roditeljima u razvijanju njihovih
malih kreativaca:

  1. Djecu ne treba uvijek ispravljati, treba im dozvoliti da koji put pogriješe jer na taj način stječu iskustva i unutarnju motivaciju za traženjem boljih rješenja.
  2. Djeci je pogrešno stalno nuditi pomoć, ispravno je čekati da je traže.
  3. Djeci se ne bi trebala servirati gotova rješenja, već ih treba motivirati da pronađu svoja.


Kreativnost kod djece razvija se na mnogo načina. Osim svakodnevnih problemskih situacija u kojima djeca sama traže rješenja i tako razvijaju kreativno mišljenje, važno je djeci pružiti priliku i da se kreativno izražavaju. Bilo kroz likovnu ili glazbenu umjetnost, bilo kroz dramu ili znanstveno istraživanje i to od najranije dobi.

Autorica: Petra Klasić

Autor: Čuvarkuća uredništvo

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Kreativnost kod djece razvija se na mnogo načina.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing