Krenuli smo u vrtić

Objavljeno 31.08.2014. | Dobna skupina: 1-3, 3-7

Polazak u vrtić velika je prekretnica za vas, a naročito za vaše dijete. Ako ste ga ranije dobro pripremili bit će lakše i vama i njemu.

Neka se djeca na boravak u vrtiću prilagođavaju lakše od drugih, što samo po sebi nije niti bolje niti lošije – jednostavno su različita. Možete očekivati da djetetu zbog stresa, koji svaka promjena jeste, padne imunitet, pa može biti sklonije pobolijevanju i upalama, a moguće su i promjene apetita, spavanja kao i povećana emocionalna razdražljivost. Sve te reakcije su normalne i važno je da ih pažljvo pratite s povjerenjem da će ih dijete uskoro prevladati.

Kada dijete krene u vrtić praksa je da prvih dana u vrtiću boravi kraće vrijeme i to u prisustvu roditelja kako bi se opuštenije upoznavalo s tetama, drugom djecom, prostorijama i igračkama. Neka dijete u vrtić ponese omiljenu igračku ili neki drugi njemu dragi predmet. Recite djetetu da ćete se svaki dan vratiti po njega i to često ponavljajte.

Nemojte varati dijete i neopazice se odšuljati kad se ono zaigra.

Dječji plač i pobuna su prirodne emocionalne reakcije i kao takve ih prihvatite, pa i kad vam se kida srce što ih morate ostaviti. Nemojte varati dijete i neopazice se odšuljati kad se ono zaigra. To kod djeteta za posljedicu može imati gubitak povjerenja zbog kojeg se više neće opustiti u igri, već će stalno biti na oprezu. Oprostite se od njega, kažite mu kad ćete doći i onda se toga i držite.

Svakako dolazite na proslave, priredbe, izložbe i slične vrtičke aktivnosti jer će se dijete osjećati sigurnije znajući da i vi tu pripadate.

Autorica: mr.spec. Melita Stipančić, klinički psiholog

Autor: Čuvarkuća uredništvo

6 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

0

Polazak u vrtić velika je prekretnica za vas, a naročito za vaše dijete.

Napomena
Nemojte varati dijete i neopazice se odšuljati kad se ono u vrtiću zaigra.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing