Krumpir- neugledan, a vrijedan
Krumpir, taj neugledni gomolj, spasio je mnoge mornare, ali ne samo njih od skorbuta. Tek je masovnim širenjem kulture krumpira došlo do znatnog smanjenja pojave skorbuta među ruralnom populacijom. Tome možemo zahvaliti vitaminu C kojim krumpir obiluje, i koji se termičkom obradom, za razliku od drugog povrća ne gubi.
Iako je u osamdesetim, kada je vladala pomama za nemasnim namirnicama krumpir bio na vrhuncu slave, danas je pomalo prezren, zbog prevladavajućeg trenda straha od ugljikohidrata. No, unatoč tome, krumpir je i dalje prisutan na mnogim stolovima, što zbog činjenice da je lako dostupan, jeftin, zasitan, ali i hranjiv. Krumpir je dragocjen izvor energije i ugljikohidrata koje skladišti u obliku škroba. Uz energiju, krumpir skriva i podosta vitamina C.
Jedan krumpir srednje veličine zadovoljiti će pola dnevne potrebe organizma odraslog čovjeka za C vitaminom. Uz C vitamin koji će se zadržati i kod termičke obrade ukoliko ga kuhate ili pečete neoguljenog, krumpir je vrijedan izvor i drugih vitamina i minerala, niacina, vitamina B6, pantotenske kiseline, tiamina, folata, kalija, magnezija, fosfora, željeza, mangana i kalcija.
S krumpirom budite oprezni: on je povrće koje se najviše tretira pesticidima i drugim kemijskim sredstvima
Prilikom kupnje birajte one gomolje koji izgledaju svježe, nisu smežurani, zeleni ili proklijali. Krumpir se u dohranu može uvoditi od samog početka, ali pripazite gdje i od koga kupujete krumpir, jer on je jedno od povrća koje se najviše tretira pesticidima i drugim kemijskim sredstvima. Lako ćete preoznati tretirani krumpir od onog koji to nije, samo ga pustite da proklija. Ukoliko krumpir nakon dužeg stajanja ne krene klijati budite sigurni da posjedujete kemijski tretiran gomolj.
Izvor: www.coolinarika.com