Krumpir- neugledan, a vrijedan

Objavljeno 02.03.2011. | Dobna skupina: 0-1

Krumpir, taj neugledni gomolj, spasio je mnoge mornare, ali ne samo njih od skorbuta. Tek je masovnim širenjem kulture krumpira došlo do znatnog smanjenja pojave skorbuta među ruralnom populacijom. Tome možemo zahvaliti vitaminu C kojim krumpir obiluje, i koji se termičkom obradom, za razliku od drugog povrća ne gubi.

Iako je u osamdesetim, kada je vladala pomama za nemasnim namirnicama krumpir bio na vrhuncu slave, danas je pomalo prezren, zbog prevladavajućeg trenda straha od ugljikohidrata. No, unatoč tome, krumpir je i dalje prisutan na mnogim stolovima, što zbog činjenice da je lako dostupan, jeftin, zasitan, ali i hranjiv. Krumpir je dragocjen izvor energije i ugljikohidrata koje skladišti u obliku škroba. Uz energiju, krumpir skriva i podosta vitamina C.

Jedan krumpir srednje veličine zadovoljiti će pola dnevne potrebe organizma odraslog čovjeka za C vitaminom. Uz C vitamin koji će se zadržati i kod termičke obrade ukoliko ga kuhate ili pečete neoguljenog, krumpir je vrijedan izvor i drugih vitamina i minerala, niacina, vitamina B6, pantotenske kiseline, tiamina, folata, kalija, magnezija, fosfora, željeza, mangana i kalcija.

S krumpirom budite oprezni: on je povrće koje se najviše tretira pesticidima i drugim kemijskim sredstvima

Prilikom kupnje birajte one gomolje koji izgledaju svježe, nisu smežurani, zeleni ili proklijali. Krumpir se u dohranu može uvoditi od samog početka, ali pripazite gdje i od koga kupujete krumpir, jer on je jedno od povrća koje se najviše tretira pesticidima i drugim kemijskim sredstvima. Lako ćete preoznati tretirani krumpir od onog koji to nije, samo ga pustite da proklija. Ukoliko krumpir nakon dužeg stajanja ne krene klijati budite sigurni da posjedujete kemijski tretiran gomolj.

Izvor: www.coolinarika.com

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Lokacija

5

Krumpir je široko dostupna namirnica.
Sigurnost

3

Krumpir se može uvoditi od početka jer je hipoalergen, ali je često jako tretiran pesticidima i drugim kemijskim sredstvima.
Ukupni dojam

3

Iako je krumpir hipoalergen i prikladan za početak dohrane, treba ga uvoditi oprezno jer često sadrži štetne kemikalije.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing