Kruške - slatke i sočne

Objavljeno 29.08.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Slatke i sočne, najčešće meke, a ponekad tvrde unutrašnjosti - kruške su nekada nazivane "darom bogova".

Prirodan su i brz izvor energije, jer sadrže značajne količine monosaharida: fruktoze i glukoze, kao i levuloze – najslađeg prirodnog šećera, a istovremeno i ekonomično pakiranje vitamina B skupine.Vitamini B skupine pomažu organizmu da se nosi sa stresom i hrane živčani sustav te sudjeluju u procesu dobivanja energije iz ugljikohidrata. U 100 grama ploda kruške sadržano je 0.3 g proteina, 0.4 g masti, 9.5 g ugljikohidrata, 2,8 g ukupnih vlakana i 5 mg vitamina C. Kruška sadrži i neznatne količine masti, stoga ima na 100 grama nešto više kalorija od jabuke (oko 80 u odnosu na 60). Kruške su također dobar izvor bakra, kalija i izuzetno dobar izvor prehrambenih vlakana.

Ovo voće je jedna od prvih namirnica koje se preporučuju za prehranu dojenčadi, kao glavni sastojak kašica. Zbog primamljivog i slatkog ukusa, vaše dijete se neće buniti kada mu spremite obrok od krušaka.
Iako je poznata činjenica da voće treba biti dio naše svakodnevne ishrane, često se, kod djece najčešće, javljaju alergijske reakcije na pojedine vrste voća. U odnosu na ostalo voće, zanemarljivo je mala mogućnost da se konzumiranjem krušaka dobije alergija, tako da se ona smatra i hipoalergenskim voćem.

Kruške su idealan izbor za osobe koje su (a sve ih je veći broj) usvojile moderan stil života, a time se izložile stresu, brzini, crpljenju i posljednjih zaliha energije. Kruške su poznate po tome što se od njih sprema vrlo kvalitetna rakija, manje ih koristimo u kompotima i pekmezima iako se i od njih može prirediti vrlo ukusni konzervirani voćni proizvodi. Ipak, kruške je najbolje jesti svježe, tada najbolje tonificiraju organizam, a ako se već moraju pohraniti na neko vrijeme onda je najbolje staviti ih svega par dana u najniži dio hladnjaka. Tanka kožica krušaka također sadrži hranjive sastojke, kao i njeno "meso", tako da je najbolje ne odstranjivati je prilikom uzimanja. Kada je jednom presječena, kruška će brzo oksidirati i zadobiti smećkastu boju. Možete spriječiti da se to dogodi tako što ćete je preliti sokom od limuna ili naranče.

Kruške čuvaju srce

Kako smo naveli kruške su dobar izvor bakra, kalija i izuzetno dobar izvor prehrambenih vlakana. Posebno je značajan sastojak pektin, koji spada u prehrambena vlakna topljiva u vodi. Znanstvene studije pokazuju da topljiva vlakna porijeklom iz kruške djeluju preventivno na bolesti srca i krvnih žila, snizujući razinu kolesterola, te djelujući na apsorpciju žučnih kiselina. Topljiva vlakna utječu i na funkciju inzulina, te tako prirodno reguliraju razinu šećera u krvi tijekom dana, što istodobno daje dulji osjećaj sitosti.

Kruška protiv prehlade

Kako je kruška dobar izvor vitamina C, poznato je, ali nije zgoreg da ponovimo - ovaj vitamin je moćno sredstvo u borbi protiv prehlade, jer stimulira bijela krvna zrnca da se bore protiv infekcije, direktno uništava mnoge viruse i bakterije, a također regenerira vitamin E - snažan antioksidant.

Regulacija probave

Lignin je vrsta netopljivih prehrambenih vlakana prisutnih u kruškama koja djeluje kao prirodni regulator kolesterola u krvi. Uz pozitivan učinak na kolesterol, lignin sudjeluje i u regulaciji probave.
Prevenira konstipaciju (zatvor) jer olakšava prolazak crijevnog sadržaja i peristaltiku crijeva te tako štiti od raka debelog crijeva. Upravo zbog visokog sadržaja vlakana kruške su poželjan dio jelovnika.
Osim toga, zanimljivo je da kruške Viljamovke sadrže velike količine kalcija i željeza u odnosu na drugo voće, pa se preporučuju kao obavezno voće u prehrani žena iznad 40 godine.

Za zdrave zube

Kako u sebi sadrži i sorbitol (polivalentni alkohol) korisna je i za jačanje zubi. Osim toga, zbog velike količine kalcija koji se u njoj nalazi, kruška je voće koje se najviše savjetuje djeci i mladima.

Kruška protiv starenja kože

Zahvaljujući svojoj kombinaciji vitamina, kruška djeluje na našu kožu blagotvorno poput kreme protiv bora. Opskrbljena vitaminima A i B, kruška crpi svoje unutarnje bogatstvo kako bi osigurala prirodne koristi koje su našem organizmu potrebne, a kombinacija beta-karotena, vitamina E i vitamina C, kruški pomaže da djeluje kao antioksidans i da tako stalno štiti vašu kožu od starenja.

Mlijeko od kruške za čišćenje lica

Izmiksajte jednu krušku prethodno oguljenu, zatim u nju dodajte jedan jogurt i pola limuna. Kad je pripravak dobro izmiješan, izlijte ga u staklenu posudu i stavite ga u donji dio hladnjaka (pripravak se mora koristiti u što kraćem roku). Koristite to mlijeko od kruške kao običan pripravak za čišćenje lica.

Izvor: www.ladylike.hr

Autor: Katarina Jelić

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing