Krvarenje u prvoj trudnoći ugrožava buduće trudnoće

Objavljeno 29.09.2015. | Dobna skupina: Prije poroda

Liječnici bi trebali pozornije pratiti ugrožene trudnice.

Žene koje krvare u ranom stadiju trudnoće, ali ne dožive pobačaj imaju povećani rizik od komplikacija u toj, ali i svim ostalim trudnoćama. Pokazali su to rezultati najnovijeg danskog istraživanja koje sugerira da bi liječnici trebali pozornije pratiti trudnice koje su u prvom tromjesečju doživjele vaginalno krvarenje.

Pokazalo se će kako polovica žena, koje u prvom tromjesečju dožive krvarenje, pobaciti do 20. tjedana trudnoće. S druge strane, poznato je da su žene koje krvare, ali ne dožive pobačaj sklonije komplikacijama u trudnoći. Znanstvenici su tijekom najnovijeg istraživanja željeli otkriti može li ovaj rizik ugroziti sve ostale trudnoće.

Istraživači su proučili medicinske podatke gotovo 800.000 Dankinja koje su prvo dijete rodile između 1978. i 2007. godine.

Gotovo 2 posto ispitanica je proživjelo krvarenje tijekom prvog tromjesečja trudnoće. Među njima, 6 posto majki je rodilo djecu između 32. i 36. tjedna gestacijske dobi, u usporedbi s oko 4 posto žena koje nisu krvarile.

Prerani porod je bio češća komplikacija povezana s krvarenjem nego abrupcija posteljice tijekom koje se posteljica odvaja od maternice prije poroda.

Osim toga, prerana ruptura membrane, tijekom koje plodna voda počinje istjecati prije no što počnu trudovi se dogodila kod 6 posto žena s krvarenjem u prvom tromjesečju i 5 posto žena bez krvarenja.

Prema istraživačima, žene koje su krvarile i u prvoj trudnoći, ali ne i u drugoj, još uvijek su bile pod povećanim rizikom u idućim trudnoćama za prijevremeni porod i preranu rupturu membrane.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0