Kupanje bebe kao važan ritual

Objavljeno 11.06.2015. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1

Prije nego krenete s kupanjem važno je da pripremite sve što vam je potrebno kako bi kupanje prošlo u smirenom ozračju.

Kupanje vašeg novorođenčeta nije samo postupak održavanja higijene, već i bliski kontakt s djetetom u kojem biste trebali oboje uživati. Također predstavlja i jedan mali ritual kojim dijete najčešće pripremate za san. Pravilna njega novorođenčeta bitno utječe na njegovo zdravlje i ponašanje jer ono preko kože doživljava kontakt s okolinom. Prije nego krenete sa samim kupanjem pripremite si sve što vam je potrebno (ručnik, frotirsku rukavicu, sapun ili šampon, fiziološku otopinu, čistu odjeću i pelene).

Ako dijete plače prilikom kupanja u kadici, nastojte ostati smireni i oprati dijete što je brže moguće, te ga izvadite iz kadice, umotajte u ručnik i privijte uz sebe. Ukoliko mislite da još nije spremno za ovaj korak, nastavite ga prati na prematalici, te nakon par dana pokušajte ponovo. Bitno je da djetetu bude ugodno. Stoga mu možete pustiti i neku ugodnu muziku dok ga kupate, staviti mu u kadicu neke igračke poput patkica...

U prvim tjednim života svega par minuta je dovoljno, a kasnije možete povećavati to vrijeme ovisno o tome kako dijete reagira na vodu. Zimi je koža sklonija isušivanju pa se u periodu većih hladnoća ne preporuča svakodnevno kupanje.

Dijete ne treba kupati svaki dan, ali svaki dan treba oprati lice, vrat i područje pelena

Temperatura prostorije u kojoj kupate dijete treba biti oko 24 stupnjeva, a temperatura same vode 37 stupnjeva. Većina dojenčadi tijekom prve godine ne treba šampone za pranje kose. Ako je pak potreban šampon onda koristite one bez sintetskih mirisa i boja. 

Kako kupati bebu?

  • pranje vrata: posebnu pozornost obratite ljupkim naborima na dječjem vratu, gdje se dvije površine kože dodiruju i lako dođe do upale 
  • područje ispod ruku: ruku uvijek treba podignuti kako bi mogli djetetu dobro oprati taj dio ispod pazuha, jer dojenče u prvim mjesecima obično drži ruke stisnute uz tijelo
  • leđa i trbuh: Prilikom pranja leđa i trbuha ništa posebno ne trebate raditi, samo obratite pažnju na čišćenje donjeg dijela tijela.
  • nožice: operite ih po cijeloj dužini,a posebice pazite na prostore između nožnih prstiju gdje se često stvore nakupine sitnih ljuskica.
  • područje guze i spolovila: već ste navikli od prvog dana djetetova života , no ipak nije loše opet spomenuti da treba najprije prati spolne organe. Kod djevojčica je potrebno jako nježno očistiti područje između malenih usana i to tako da se skine bjelkasti pokrivač, koji u prvim tjednima štiti od infekcije. Pranje i njega ove osjetljive regije uvijek se provodi od sprijeda prema natrag kako ne bi došlo do bilo kakve infekcije, posebice kod djevojčica. Ako je beba prije kupanja imala stolicu, obavezno guzu prije kupanja očistite.
  • pranje glavice: neka bude sastavani dio kupanja jer u protivnom se stvara ljuska na tjemenu. Ljuskice koje se stvore na tjemenu očistite vodom i uljem za bebe pomoću malog češljića ili četke.

U kojem ćete dijelu dana kupati dijete ovisi o vašem ritmu i navikama, no neka saznanja su pokazala da je večernje kupanje neka vrsta relaksacije i da pridonosi mirnijem snu dojenčeta. Nakon kupanja posebnu pažnju posvetite njezi guze, jer je to izuzetno osjetljivo područje zbog stalnog nadražaja stolicom i mokraćom. Bitno je to područje dobro posušiti te nanijeti zaštitnu kremu za pelensko područje.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Higijena

3

Ako je beba prije kupanja imala stolicu, obavezno guzu prije kupanja očistite.
Prostor

3

Pažljivo isplanirajte da vam sve što je potrebno bude na dohvat ruke, dijete ne smijete ni na tren ostaviti samo niti u kadici niti na stolu za previjanje.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0