Kupina - sitna, ali bitna

Objavljeno 16.07.2014. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Ubrajaju se u skupinu supervoća koje ima vrlo dobro djelovanje na zdravlje te koje bi trebali češće uvrstiti u prehranu.

Sitni jagodičasti plodovi kupine (lat. Rubus fruticosus agg.) sazrijevaju u periodu od kolovoza do listopada. Zbog antioksidanata kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina, kafeinska kiselina, p-kumarinska kiselina, rutin, galna i cimetna kiselina koje nalazimo u njihovom sastavu, ubrajaju se u skupinu supervoća koje ima vrlo dobro djelovanje na zdravlje te koje bi trebali češće uvrstiti u prehranu.

Od minerala kupine sadrže kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, mangan, cink i bakar dok od vitamina sadrže vitamin C, vitamin A, vitamin E i vitamin K.

Da bi u potpunosti iskoristili pozitivna svojstva kupina preporučuje se konzumiranje zajedno s nekim drugim bobičastim ili sličnim voćem, čime se ostvaruje sinergistički efekt i bolja iskoristivost sastojaka. Svježe kupine je najbolje iskoristiti istoga dana, stoga ih nemojte zaboraviti u hladnjaku već odmah iskoristite njihovu blagodat bilo u svježem obliku ili kao dio slastice koje ćete pripremiti! 

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0