Kupujemo udžbenike!

Objavljeno 16.06.2012. | Dobna skupina: 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Kako pripremiti sebe i svoga prvašića za školu koja uskoro počinje.

Naš prvašić ima sve više pitanja. Sve susjede i prijateljice, rodbina... svi se raspituju. Glavna tema je naš prvašić. Kakva je škola, kakva je učiteljica? Pitanja se roje, a na mnoga od njih roditelji još uvijek nemaju odgovora.

Ako nam prvašić nije prvo školsko dijete onda već imamo sliku i o školi i svim pitanjima uz nju vezanima ali ako je prvašić prvo školsko dijete onda znam da je pitanja mnogo. Čine li škole dovoljno da s roditeljima uspostave početke partnerskog odnosa, to ne znam, ali ono što znam i u što vjerujem je prvi doživljaj škole koji bi se morao ostvariti već prije srpnja.

Prvi roditeljski sastanak, kojeg možemo nazvati i nultim, trebao bi roditelje upoznati sa školom. Prije odlaska na ljetne praznike taj bi roditeljski trebao biti onaj sastanak na kojem će roditelji (ne prvašići!) upoznati učitelja/icu, porazgovarati, dobiti osnovne naputke o tome što raditi preko ljeta kako bi naš prvašić 3. rujna došao spreman, osnažen i siguran.

Na tome roditeljskom sastanku ravnatelj ima priliku upoznati roditelje s aktivom učitelja prvih razreda, organizacijom nastave, izbornim predmetima i načinima kako se provode, izvannastavnim aktivnostima koje se organiziraju u školi.  Pedagog škole dat će obavijesti koje će roditeljima pomoći oko pripreme za prvi razred.  Knjižničar će upoznati roditelje s radom školske knjižnice, aktivnostima koje mogu provoditi u njoj, časopisima koje mogu uzimati pretplatom. Roditelji će moći pitati i treba ih tada ohrabriti na pitanja.

Naglasit ću još jednom zašto tvrdim da je taj roditeljski nužan: na prvom roditeljskom sastanku u rujnu roditelji su toliko uzbuđeni da im je hrpa informacija koja im se tada servira jednostavno previše. Dogodi se da izostave ono što bi trebalo biti važno, a zapamte ono što i nije. Opterećuju se nekim situacijama koje uopće nisu važne ali od uzbuđenja im se čini da jesu.

Sve škole na svojim web stranicama imaju popis obveznih udžbenika.  To znači da možemo krenuti s prvašićem put knjižare. (Znam da danas ima puno roditelja koji naručuju udžbenike putem e-knjižara izdavačkih kuća pa im na kućnu adresu stižu udžbenici. Te roditelje molim neka istu priču prebace u svoj scenarij.)

Razgovarajte s vašim prvašićem o knjigama. Prvašići će na vaš poticaj nabrajati, opisivati, izricati rečenice o knjigama koje su pregledali, čitali, vidjeli…Tako ćete doći do razgovora o školskoj torbi i udžbenicima. Trenutak je to kada ćete im objasniti kako će za učenje u školi trebati različite stvari, a jedna od njih su udžbenici.  Oni će pomagati u učenju, u njih će pisati, iz njih čitati, odgovarati na pitanja, gledati slike, rezati, lijepiti.

Kada obavite kupovinu knjiga, rasprostrite ih po radnom stolu svojeg prvašića i razgovarajte o tome što vide, mirišu i o čemu misle. Razgovor i oblikovanje rečenica su jako, jako važni. Poticaja je doista mnogo. Pročitajte djetetu nazive udžbenika, a oni neka vam ih ponove, neka izgovore sve što žele o njima. Vama će to biti prilika da ih motivirate za čuvanje, brigu o svojem udžbeniku, ali i poticanje znatiželje o sadržaju svakog od njih.

Pitajte dijete o izgledu novog udžbenika, pa kada vam odgovori, zatražite da vam predloži kako biste ih mogli zaštititi od gužvanja i uništavanja.  Ovaj je trenutak prilika za postavljanje pravila čuvanja vlastitih stvari. Tada krenite u uređivanje udžbenika, omatanje, pisanje imena na svaki. To će dijete jako radovati, a posebna korist bit će što će dijete upoznati udžbenike i prije no što sjedne u školsku klupu. 

Ne upuštajte se u raspravu oko obrade slova ili ne učite dijete pisati slova. To ostavite za školu. Cilj je upoznati udžbenike, zapamtiti ih i naučiti ih pospremiti u školsku torbu i radni stol.

Sada naš prvašić zna da će u školi učiti Hrvatski jezik, Matematiku, Prirodu i društvo, Engleski/Njemački jezik, Glazbenu kulturu i Likovnu kulturu. 

Knjige su u torbi, sve je spremno i možemo mirno dalje u ljeto!

Autor: Karmen Hlad

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Dijete bi prije ljeta trebalo upoznati udžbenike, ali ih do jeseni pospremiti u školsku torbu i radni stol.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0