Laksativi iz prirode

Objavljeno 12.09.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 1-3, 3-7, 7+

Problem opstipacije (zatvora) možete riješiti i upotrebom prirodnih laksativa. Nudimo vam nekoliko namirnica koje će vam pomoći u tome.

Suhe šljive


Od davnina su poznate kao voće koje djeluje kao prirodni laksativ. Osim toga, i sveže i suhe šljive predstavljaju pravu malu riznicu kalija, vlakana i vitamina K, dok se u tragovima mogu naći magnezij i željezo. U bilo kojem obliku, šljiva je izuzetno bogata fitonutrijentima, neoklorogenskom i klorogenskom kiselinom. Te supstance su klasificirane kao fenoli, a njihova uloga kao antioksidanasa je potvrđena u više znanstvenih istraživanja. Osim toga, zahvaljujući visokom sadržaju  vitamina C, koji potpomaže usvajanje željeza - šljiva predstavlja pomoćno sredstvo u prevenciji i liječenju anemije, problema koji je naročito aktualan tijekom trudnoće.

Lan


Sjemenke lana se koriste, između ostaloga, za zaštitu sluzokože - izvana i iznutra. Kako ima osobinu da omekšava, upotrebljava se protiv zatvora i za čišćenje crijeva. Mljevene sjemenke lana ili pripremljena sluz od ovog sjemena, s jedne strane omekšava sadržaj crijeva, a s druge "podmazuje" crijeva i olakšava kretanje sadržaja kroz njih. Sluz se pravi tako što se 10 grama sjemenki namoči u 1,5 decilitru vode i ostavi da stoji šest do dvanaest sati, uz povremeno miješanje. Procijedi se i uzima do pet žlica dnevno.
Za prevenciju opstipacije, predlaže se svakodnevna upotreba jedne žlice mljevenog sjemena, kao dodatak osnovnom obroku. Važno je istaknuti da je ovaj "lijek" potpuno neškodljiv, pa se bez straha može koristiti kao redovan dodatak jelima. Osim što pomaže u slučaju zatvora, laneno sjeme snižava kolesterol, potiče detoksikaciju organizma, smanjuje rizik od raka dojke i nekih drugih vrsta karcinoma.

Grah


Liječnici i nutricionisti preporučuju što više dijetetskih vlakana u ishrani, pri čemu je grah odličan izbor. Vlakna potiču i održavaju pravilnu probavu i sprječavaju opstipaciju, pa su pomoć i prevencija kod liječenja hemoroida, divertikuloze (formiranje "džepova" u zidu crijeva, koji se javljaju na mjestima gdje krvne žile probijaju zid crijeva), sindroma iritabilnog kolona, raka debelog crijeva... Pored pozitivnog utjecaja na crijevni sustav, grah smanjuje nivo kolesterola i šećera u krvi, i sprječava razvoj bolesti kardiovaskularnog sistema (prema jednoj studiji, rizik opada i za 82 posto).

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Uvijek biste prednost trebali dati laksativima iz prirode a ne farmaceutskim rješenjima.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing