Ledeni zeleni čaj s dinjom i đumbirom
Ljeti pijemo stvarno puno tekućine, a kada se zasitimo obične vode, eksperimentiramo sa raznim voćnim napitcima i hladnim čajevima!
Tako smo Vam već pokazale kako pravimo limunadu od lavande, limunadu sa mentom i ledeni čaj od lipe zaslađen domaćim sirupom od mente, a danas Vam donosimo recept za super zdravo osvježavajuće piće - ledeni zeleni čaj sa dinjom!
Zeleni čaj ubrzava metabolizam i pomaže sagorijevanju masti,
regulira razinu šećera u krvi, štiti tijelo od štetnih posljedica
UV zračenja, pomaže smanjiti stres, a smatra se i da smanjuje
rizik od bolesti krvožilnog sustava. Ipak, kako sadrži kofein,
može uzrokovati nesanicu i ubrzan rad srca ako se pretjeruje, a
trebale bi ga izbjegavati i trudnice i dojilje pa o tome vodite
računa. Dinja, osim što je super ukusna, izrazito je hranjiva i
sadrži obilje kalija te vitamina A i C, niskokalorična je, pomaže
suzbiti osjećaj gladi, olakšava probavu, a kako je puna vode,
savršeno gasi žeđ! Đumbir je bogat vitaminom B, manganom, bakrom
i magnezijem, također olakšava probavu, ublažava nadutost, pomaže
kod mučnina i ima antibiotska svojstva. Sve u svemu, bezbroj je
razloga da isprobate ovaj ukusan napitak!
Sastojci (po osobi)
- žličica omiljenog zelenog čaja
- malo đumbira u prahu
- 3 dcl vode zagrijane do 90 stupnjeva
- 1/4 srednje velike dinje
- sladilo po želji
Postupak
Napravite zeleni čaj prema uputstvima na pakiranju uz dodatak
đumbira u prahu i ostavite ga da se ohladi. Dinju narežite na
kockice i sve zajedno ubacite u blender pa blendajte dok se dinja
potpuno ne usitni. Po želji procijedite, zasladite i rashladite!
To je to! Kako Vam se ledeni čaj ne bi razvodnio,
umjesto leda možete koristiti smrznute kockice dinje, a ako ih
nabodete na običan štapić za ražnjiće čiji vrh možete ukrasiti
raznim perlicama, dobit ćete simpatičan jestivi ukras, idealan za
neko ljetno druženje na otvorenom!
Ako dinja nije dovoljno slatka, čaj možete zasladiti nekim
tekućim zaslađivačem ili čak sokom
od bazge! Šećer ne preporučamo u hladnim napitcima jer se
teško otapa, ali ako nemate ništa drugo, otopite ga na laganoj
vatri u vodi, u omjeru 1:1 i spremite u čistu staklenku ili bocu
- tako ćete dobiti običan šećerni sirup!
Kako Vam se sviđa ovaj recept? Što najradije pijete tijekom
ljeta? Imate li kakve dobre recepte za ukusne ljetne
napitke? Pišite nam i uživajte u suncu gdje god da
ste!
Pozdrav od Maja