Liječenje i prevencija infekcija mokraćnog sustava u žena

Objavljeno 25.06.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Učestalost infekcija mokraćnoga sustava raste s dobi, pa do 24. godine jedva 3 posto žena oboli od ovakve infekcije, dok je s oko 60 godina učestalost 10 posto, a dvadesetak godina nakon toga i do polovice žena ima neki oblik infekcija mokraćnoga sustava.

Koji su uzročnici infekcija mokraćnoga sustava?
Različite vrste bakterija mogu uzrokovati infekcije mokraćnoga sustava.
Crijevne bakterije, najčešće Escherichia coli i to samo neki sojevi, uzrokuju ove infekcije u do 85 posto žena. Osim E. coli nalazimo i druge bakterije (Enterococcus, Staphylococcus saprophyticus, Streptococcus agalactiae, KLebsiella, Proteus mirabilis, Pseudomonas i druge)
Osim navedenih bakterija i neke spolnoprenosive bakterije mogu izazvati upalu, najčešće vanjske mokraćne cijevi i mjehura. To su Ureaplasma urealyticum, Chlamydia trachomatis i Neisseria gonorrhoeae.


Kako infekcija nastane?

Ukoliko obrambeni mehanizam domaćina ne može odstraniti uzročnike nastane infekcija. Bakterije mogu dospjeti u mokraćni sustav ascendentno (penjući se npr. iz analnoga otvora u mokraćnu cijev), potom putem krvi ili putem limfe (što je rijetko). Daleko načešći put je ascendentni pa bakterije , došavši iz crijeva tj. analnoga otvora najprije nasele ulaz u rodnicu i područje oko mokraćne cijevi a zatim uđu u mjehur. E. coli se na stanice epitela mokraćnoga sustava pričvrsti pomoću tračaka tj. pila ili fimbrija, druge pak prianjajući se, uzrokujući potom oštećenje tkiva.

Koji su čimbenici rizika za nastanak infekcija mokraćnoga sustava u žena?
Anatomija ženskih urogenitalnih organa najvažniji je čimbenik rizika zbog kratke udaljenosti između analnoga otvora i vanjskoga ušća mokraćne cijevi. Odmah zatim slijedi dob. Zdravo tkivo mlade žene, dobro stimulirano ženskim hormonima u velikoj većini slučajeva uspijeva zbog dobrih lokalnih imunoloških mehanizama spriječiti naseljavanje i penjanje bakterija u mokraćni sustav. U starije žene u koje je tkivo spolovila i rodnice tanko (atrofično) i u koje nedostaju „dobre bakterije“ tj. Bacillus vaginalis, crijevne bakterije, najčešće E. coli, lako se razmnože i nasele područje oko ulaza u mokraćnu cijev. To je još češće u onih žena u kojih je došlo do „spuštanja“ unutarnjih spolnih organa tj. maternice i mokraćnoga mjehura.

Nedovoljno često mokrenje tj. zadržavanje mokraće bilo namjerno tj. voljno ili kao posljedica nekih bolesti, može dovesti do pojave infekcija mokraćnoga sustava. Funkcionalne ili anatomske abnormalnosti mokraćnoga sustava, kateterizacija, kamenci, operativni zahvat u području mokraćnoga sustava također su čimbenici rizika za pojavu uroinfekcije.

Spolni odnos može biti i jest čimbenik rizika, ukoliko je jako čest ili se partneri ne drže higijenskih pravila (npr.kombiniraju analni i vaginalni snošaj). Također je poznato da su uz određene vrste kontraceptiva (dijafragma) infekcija mokraćnoga sustava češće zbog pritiska na vanjsku mokraćnu cijev. Trudnice su sklonije infekcijama mokraćnoga sustava pa je nadzor i liječenje uroinfekcija u trudnoći podvrgnut posebnom pristupu.

Kako dijagnosticirati infekciju mokraćnoga sustava?
Infekcija mokraćnoga sustava može se dijagnosticirati prema simptomima i laboratorijskim nalazima. Otežano i bolno mokrenje, učestalo mokrenje malih količina mokraće, nagon na mokrenje, nemogućnost zadržavanja mokraće simptomi su upale mokraćne cijevi i mjehura zbog nadražaja. Ginekološki pregled, međutim, jako često otkriva da se radi o upali rodnice i spolovila uzrokovanim gljivicom, trihomonasom, spolnoprenosivim bakterijama koje valja liječiti na poseban način, a da se ne radi o infekciji mokraćne cijevi i mjehura uzrokovanoj  crijevnim bakterijama (E. coli), pa je dakako i liječenje drukčije.

Bakeriološki pregled mokraće (urinokultura) mora se učiniti prije početka liječenja u trudnica, dijabetičarki, učestalih infekcija i u slučaju upale bubrega, a u žena u predmenopauzi koje imaju tzv. nekomplicirani cistitis urinokultura nije potrebna, dijagnoza se postavlja na temelju simptoma i nalaza leukocita u „običnom“ pregledu mokraće.

Liječenje
Liječenje se provodi antimikrobnim lijekovima (antibioticima), bilo empirijski tj.prema iskustvu u onih u kojih nije potrebno učiniti urinokulturu ili prema nalazu urinokulture. Današnji antimikrobni lijekovi vrlo su efikasni ukoliko se liječenje provodi dovoljno dugo ali savršenoga lijeka nema, budući da su uzročnici različiti upravo kao i čimbenici rizika. Tek ukoliko se sve uzme u obzir moguće je uspješno liječiti infekcije mokraćnoga sustava. Poseban problem predstavlja ponavljanje infekcije koje se može javiti i u trećine žena koje su jednom imale infekciju mokraćnoga sustava. Za njih su propisani posebni protokoli obrade i liječenja.

Ovdje valja napomenuti da ginekološkim pregledom ustanovljen manjak normalnih bakterija, a posebno nedostatak estrogena u postmenopauzi, ukoliko se liječi, može katkada čak zamijeniti antimikrobne lijekove tj. njihovu dugotrajnu , profilaktičku primjenu. Liječenje lokalnim hormonalnim (estrogenskim) pripravcima, kao i  liječenje unošenjem laktobacila u tijelo (najbolje vaginalno) može doprinijeti izlječenju.

Što još može doprinijeti uspješnome liječenju?
Uspješno liječenje, skoro savršeno liječenje, nije moguće ukoliko se žena ne pridržava nekih pravila tj. ukoliko nema zdrave navike. Tako se savjetuje svim ženama da ne zadržavaju mokraću, tj. da nastoje mokriti svaka 2-4 sata. Nužno je izmokriti se prije, a naročito nakon spolnoga odnosa. Svakako prati spolovilo nakon svake stolice od sprijeda prema straga. Češće se tuširati, manje kupati (namakati). Piti dovoljno tekućine dnevno, naročito prije i nakon spolnog odnosa. Što manje nositi toliko usku odjeću da vrši ozbiljan pritisak na područje spolovila tj. vanjske mokraćne cijevi. Navedene mjere mogu značajno doprinijeti uspješnom liječenju a vrlo često i spriječiti pojavu infekcija mokraćnoga sustava – pa zar to nije savršeno?

Autor: LadyLike.hr portal

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Vanjska mokraćna cijev žena znatno je kraća nego u muškaraca, a blizina rodnice i analnog područja, gdje obitavaju mnogobrojne bakterije, omogućava njihov ulaz u mokraćnu cijev i mokraćni mjehur, a potom u mokraćovode i bubrege žena.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0