Liječenje vrućice

Objavljeno 10.01.2015. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Svaki bi roditelj ili skrbnik trebao detaljno naučiti što činiti u slučaju visoke temperature.

Roditelji koji nisu sigurni kako postupati s djetetovom visokom temperaturom, trebali bi se iz opreza najprije posavjetovati s liječnikom da pronađu uzrok bolesti te zatraže savjet. Mi vam ovdje pokazujemo što se može učiniti u različitim razdobljima djelovanja vrućice.

Kako postupati s temperaturom u porastu

  • Dok temperatura raste (dok su ruke i noge još uvijek hladne), dijete toplo umotajte kako biste pomogli tijelu da dosegne željenu temperaturu.
  • Dijete bi trebalo piti koliko god želi. Dobro pomažu topli napici, kao čaj s medom i limunom.
  • Stavite svježu, mokru, ugodno namirisanu krpu na njegovo čelo (koje je jednako vruće kao i tijelo) da mu pružite sada potrebno olakšanje.

Kako postupati kada temperatura dosegne vrhunac

  • Kada temperatura dosegne svoj vrhunac, tijelo se želi riješiti suvišne vrućine. Vrlo živahno dijete može dobiti jaču groznicu te mu možete radi spuštanja temperature staviti obloge na listove nogu. To sprječava daljnje povećanje temperature, a najčešće je lagano i snizi. Međutim, prije toga je važno provjeriti jesu li nogu uistinu vruće. Nikad ne stavljajte obloge na hladne noge, jer bi to moglo djelovati kao hladni poticaj i povisiti temperaturu. Drhtavica je također jedan znak da temperatura još uvijek raste, što znači da mjere koje spuštaju temperaturu nisu umjesne.

Kako primijeniti obloge

  • Najprije zaštitite krevet debljim ručnikom ili plastičnom plahtom. Umočite dva pamučna ručnika u zdjelu vode (negdje između hladne i sobne temperature) koja sadrži malo soka od limuna.
  • Dobro iscijedite ručnike i omotajte ih oko djetetovih listova nogu ili oko čitave noge u slučaju da je riječ o bebi. Prekrijte ručnike komadom flanela, vunenom tkaninom ili debelim ručnikom.
  • Oblozi će se ugrijati nakon desetak minuta pa ih je nužno zamijeniti. Ponovite ovaj postupak tri ili četiri puta, ali nemojte zaboraviti svaki put provjeriti jesu li noge još uvijek vruće ili sasvim tople. Otprilike trideset minuta nakon posljednjih obloga opet izmjerite djetetovu temperaturu. Ako se nije spustila na željenu razinu, ponovite čitav postupak, pod uvjetom da su noge još uvijek tople.

Kupanje i pranje tijela

  • Pranje tijela, dio po dio, može donijeti olakšanje u akutnim situacijama vrućice te biti ugodno za dijete.
  • Nakon toga nemojte suviše toplo oblačiti ili pokrivati dijete. Odjeća i pokrivači trebali bi biti lagani i prozračni, ali ipak nemojte dopustiti da djetetu postane hladno, budući da to može dovesti do ponovnog rasta temperature.
  • Ako se dijete prilično znoji, često mijenjajte njegovu odjeću i posteljinu. Redovito zračite sobu i tijekom dana održavajte sobnu temperaturu između 18 C i 20 C, dok noću može biti nešto hladnija.

Izvor: Zdravo djetinjstvo, John B. Thomson

Autor: Čuvarkuća uredništvo

5 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Bebama nedostaju strpljivost i motorička spretnost da bi im se tjelesna temperatura mogla izmjeriti u ustima. Stoga je najlakše izmjeriti im temperaturu tako da se toplomjer umetne u bebin rektum.

Napomena
Temperatura je obrambeni mehanizam kojim se tijelo bori protiv infekcija, ona sama po sebi nije bolest.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing