"Lijek nježnosti" - za sreću vašeg djeteta

Objavljeno 22.04.2012. | Dobna skupina: 0-1

Čuvarkuća u suradnji s … Roditelji novorođenog djeteta često se suočavaju s burnim napadajima plača svoje bebe koji ponekad traju satima. Rezultat je iscrpljeno dijete i zabrinuti roditelji koji se pitaju gdje su pogriješili. Odgovor na pitanje zašto djeca plaču i kako ih smiriti nudi knjiga poznatog američkog pedijatra dr. Harveya Karpa „Najsretnija beba u kvartu“ u izdanju nakladničke kuće Planetopija.

Dr. Harvey Karp je godinama proučavao tehnike smirivanja djece kroz prošlost i u raznim kulturama i došao je do zaključka da djeci godi oponašanje uvjeta u maternici. No, kakvi su, zapravo, uvjeti u maternici? Evo što o tome kaže dr. Karp:

 „Vaše je dijete u vašoj maternici bilo sklupčano u fetalnom položaju, obavijala ga je topla stjenka maternice, a najveći dio dana se ljuljalo i poskakivalo. Neprestano je slušalo šuštav zvuk nešto glasniji od zvuka usisavača!

Roditelji su tisućama godina znali da oponašanja uvjeta u maternici godi novorođenčadi. Metode povijanja, nosiljki i šuštavog zvuka vraćaju dijete u ugodan, ritmičan svijet nalik maternici, sve dok ne postane spremno gugutati, smiješiti se i pridružiti se obitelji. Koliko god je taj doživljaj četvrtog tromjesečja koristan za smirivanje djece, za nezadovoljnu je djecu presudno važan.

Većina roditelja pretpostavlja da takvo oponašanje umiruje dijete jer u njemu budi osjećaj "povratka kući". No, ti doživljaji zapravo izazivaju snažnu neurološku reakciju koja do sada još nije prepoznata i o kojoj se još nije pisalo. Taj prastari i vrlo snažan dječji refleks jest refleks smirivanja.(…)

Gotovo sve tradicionalne tehnike smirivanja djeteta širom svijeta oponašaju osjete u maternici

Premda su naši davni preci intuitivno znali prekinuti djetetov plač i smiriti ga, sâm refleks smirivanja previđali smo sve dok ga sredinom devedesetih godina nisam otkrio proučavajući značajke stotina svojih uplakanih pacijenata.

Pozornost mi je privukla činjenica da mnoge tradicionalne metode smirivanja djeteta ne funkcioniraju ako se ne izvode na točno određeni način. Shvatio sam da refleks smirivanja, slično izazivanju patelarnog refleksa preciznim udarcem malog čekića u koljeno, može biti izazvan stanovitim, vrlo specifičnim postupcima. No, ako se ispravno oponašaju, zvukovi i osjeti maternice djeluju toliko snažno da dijete potpuno smire pa plač katkad prestane u trenutku, "kao odrezan".

Roditelji te bake i djedovi tradicionalno oponašaju pet različitih značajki maternice kako bi smirili svoju djecu. Tih pet iskušanih "sastojaka" nazivam tehnikom smirivanja u pet koraka:

  1. Povijanje – čvrsto omatanje
  2. Bok/trbuh – polijeganje djeteta na bok ili trbuh
  3. Šuštav zvuk – glasan bijeli šum
  4. Ljuljanje – lagano ritmično potresanje
  5. Sisanje – sisanje bilo čega, od vaše bradavice ili prsta do dude varalice

Navedenih pet metoda vrlo je djelotvorno, ali samo ako se izvedu precizno. Ako ih ne izvodite primjereno i odgovarajuće energično, ne djeluju.

Lijek nježnosti: pet koraka smirivanja kao savršeni recept za sreću vašega djeteta

Da biste bili sjajan roditelj, ne morate biti doktor znanosti, ali neki mali trikovi mogu vam pomoći da taj posao obavljate bolje Savjete o smirivanju pronaći ćete u većini knjiga o skrbi za novorođenčad, ali su korisni koliko i popis sastojaka određenog recepta, bez uputa o njihovu kombiniranju i pripremanju.

Svaki pojedinačni korak može uspješno smiriti blago nezadovoljno dijete. Vašemu "nezahtjevnom" djetetu možda je potrebno samo sisanje ili ples po sobi da bi se smirilo. Međutim, izvođenje svih pet tehnika istodobno može toliko neodoljivo izazvati refleks smirivanja da čak i najuznemirenije novorođenče prestane plakati. Povezivanje koraka toliko uspješno smiruje nezadovoljnu novorođenčad i godi im da ga je jedna od mojih pacijentica nazvala "lijekom nježnosti".

Kad bi lijek nježnosti doista bio recept od pet koraka, mislim da bi to bio recept za tortu.

Povijanje je prvi korak smirivanja i prvi sloj naše utješne torte. Sljedeći je položaj na boku ili trbuhu. Ti prvi koraci pripremaju vaše dijete za smirivanje. Povijanje priprema uvjete za uspjeh jer onemogućuje mahanje ručicama i nehotičnu pretjeranu stimulaciju; položaj na boku ili trbuhu također onemogućuje mahanje ručicama jer dijete oslobađa osjećaja padanja i uključuje refleks smirivanja.

Sljedeći sloj je šuštav zvuk, kojemu odmah slijedi ljuljanje. Oba koraka aktiviraju refleks smirivanja pa će se vaše dijete usredotočiti na ugodne nježnosti koje mu pružate. Tako se sve više opušta.

I na posljetku, ali ne manje važno, sisanje je glazura na torti! Najbolje djeluje nakon što su ostali slojevi smirili vaše dijete. Sisanje također izaziva refleks smirivanja i održava ga kako bi se vaše dijete duboko smirilo. “

Knjiga doktora Karpa pisana je na jednostavan način, toplo i duhovito.

Osim o dječjem plaču, govori i o kolikama, korištenju dude varalice, umirujućim masažama, postporođajnoj depresiji i ostalim temama koje zaokupljaju roditelje novorođenčadi.

Slijedeći korisne savjete moći ćete pomoći i djetetu i sebi, uštedjeti mnogo vremena i živaca, a vaša će beba biti najsretnija beba u kvartu!

Izvor: Dr. Harvey Karp, Najsretnija beba u kvartu

Autor: Čuvarkuća uredništvo

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Odgovor na pitanje zašto djeca plaču i kako ih smiriti.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing