Liptauer - namaz od sira

Objavljeno 17.01.2013. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 3-7, 7+

Liptauer je jedan od namaza koje je često pripremala moja baka. Iako ga danas svojataju i Austrijanci i Mađari i Slovaci, moglo bi ga se najbolje opisati kao K.u.K. namaz, odnosno namaz bivšeg Austrougarskog carstva.

Ime dolazi od njemačkog imena za grad Liptov (Liptau) na sjeveru Slovačke (mađarski: Lipto). Danas ne postoji Heuriger, u Austriji nešto poput naše konobe, u kojoj se ne poslužuje Liptauer.

Može ga se pripremati sa svim svježim sirevima, iako bi pravi, originalni Liptauer trebalo pripremati s Bryndza (na njemačkom Brimsen), svježim ovčjim sirom.

Ono po čemu je Liptauer nekako poznat je tipična crvenkasta boja koju daje mljevena crvena paprika. Bez nje Liptuer ne bi bio Liptauer.

Moj je Liptauer uvijek drugačiji a pripremam ga u svim mogućim kombinacijama. Dodajem kiselo vrhnje ili maslac, luk ili luk vlasac (šnitlih- Schnittlauch) ili pak češnjak. “Dozvoljen” je i peršin ali i kiseli krastavci, senf, kapari ili pasta od srdela, te od začina kim ili papar.

Liptauer nije hrana koju će jesti sva djeca. Moja ga kći začudo voli kad ga smije jesti sa slanim prutićima.

Sastojci:

  • 250 g svježeg sira
  • 150-250 g kiselog vrhnja
  • naribani manji crveni luk ili svežanj luka vlasca, sitno narezanog
  • žličica mljevene crvene paprike, ljute ili slatke (a može i više za one koji vole)
  • sol
  • po želji: narezani kiseli krastavac ili kapare

Kod nas je često poslužen zajedno s umakom od jogurta i vlasca, upravo uz mrkve, kelerabe, krastavce i papriku narezane na prutiće umjesto grickalica. Ovo je obično zarazni hit čak i kod onih koji povrće obično ne ljube previše.

Izvor: Marina kuharica za male (i velike)

Autor: Helena Varendorff okusi.eu

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing