Lišće povrća u prehrani
Čuvarkuća u suradnji s …
Listovi mnogih vrsta povrća, uključujući i listove mrkve (Daucus carota L.), u prehrani se još uvijek dovoljno ne koriste.
Zanimljivo je da, iako mrkva i celer spadaju u
porodicu Apiaceae čiji su mnogi članovi otrovni, navedene biljke to očigledno
nisu.
Kao i vrlo poznati narančasti
korijen mrkve i njezini listovi su jestivi, ali i vrlo hranjivi -
bogati proteinima, mineralima i vitaminima. Iako
mrkva nije otrovna, može biti alergen ljudima alergičnim na
određene sastojke u njoj. Furokumarin, koji se
nalazi u listovima, može ako je osoba u direktnom kontaktu,
izazvati alergijski dermatitis, pogotovo ako se radi o vlažnim
listovima, a kasnije izlaganje suncu može izazvati blagi
fotodermatitis.
Biljni listovi sadrže velike količine alfalinolenske
kiseline (LNA, 18:3n-3) koja je važan dio lipidnog sloja
membrane kloroplasta. Sisavci koji se hrane listovima metabolički
pretvaraju LNA u dugački lanac polinezasićenih masnih kiselina
(n-3 LC-PUFA) za koje je poznato da imaju važnu ulogu u ljudskom
zdravlju. Listovi mrkve, kao i listovi drugog povrća, dobar su
izvor esencijalnih masnih kiselina, a LNA ovdje je dominantna
masna kiselina. Bogati su nutrijentima: vitaminom C, beta
karotenom, dijetalnim vlaknima te mnogim mineralima poput
natrija, kalija, fosfora, kalcija, magnezija, cinka i
željeza.
Osim povoljnog nutritivnog sastava, imaju dobar okus i pogodni su
za preradu pa se mogu koristiti za pripremu mnogih jela zbog čega
se ovi "nusprodukti" biljaka sve se više koriste u prehrambenoj
industriji, pa se tako primjerice dehidrirane stabljike biljaka
koriste u recepturi mnogih instant krem juha. U procesu
dehidratacije listova mrkve dobijemo produkt bogat esencijalnim
masnim kiselinama koji se tada može koristiti i kao svojevrsni
dodatak prehrani.
Listovi imaju i antiseptične odlike zbog čega se mogu se
koristiti u obliku soka kao vodica za ispiranje usne šupljine.
No, najjednostavnija upotreba listova je svježem obliku kao
salata u kombinaciji sa zelenom salatom ili kupusom... Ili kao
juha -
Juha od lišća mrkve i rotkvice.