Lišće povrća u prehrani

Objavljeno 09.03.2014. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Listovi mnogih vrsta povrća, uključujući i listove mrkve (Daucus carota L.), u prehrani se još uvijek dovoljno ne koriste.

Zanimljivo je da, iako mrkva i celer spadaju u porodicu Apiaceae čiji su mnogi članovi otrovni, navedene biljke to očigledno nisu.

Kao i vrlo poznati narančasti korijen mrkve i njezini listovi su jestivi, ali i vrlo hranjivi - bogati proteinima, mineralima i vitaminima. Iako mrkva nije otrovna, može biti alergen ljudima alergičnim na određene sastojke u njoj. Furokumarin, koji se nalazi u listovima, može ako je osoba u direktnom kontaktu, izazvati alergijski dermatitis, pogotovo ako se radi o vlažnim listovima, a kasnije izlaganje suncu može izazvati blagi fotodermatitis.

Biljni listovi sadrže velike količine alfalinolenske kiseline (LNA, 18:3n-3) koja je važan dio lipidnog sloja membrane kloroplasta. Sisavci koji se hrane listovima metabolički pretvaraju LNA u dugački lanac polinezasićenih masnih kiselina (n-3 LC-PUFA) za koje je poznato da imaju važnu ulogu u ljudskom zdravlju. Listovi mrkve, kao i listovi drugog povrća, dobar su izvor esencijalnih masnih kiselina, a LNA ovdje je dominantna masna kiselina. Bogati su nutrijentima: vitaminom C, beta karotenom, dijetalnim vlaknima te mnogim mineralima poput natrija, kalija, fosfora, kalcija, magnezija, cinka i željeza.

Osim povoljnog nutritivnog sastava, imaju dobar okus i pogodni su za preradu pa se mogu koristiti za pripremu mnogih jela zbog čega se ovi "nusprodukti" biljaka sve se više koriste u prehrambenoj industriji, pa se tako primjerice dehidrirane stabljike biljaka koriste u recepturi mnogih instant krem juha. U procesu dehidratacije listova mrkve dobijemo produkt bogat esencijalnim masnim kiselinama koji se tada može koristiti i kao svojevrsni dodatak prehrani.


Listovi imaju i antiseptične odlike zbog čega se mogu se koristiti u obliku soka kao vodica za ispiranje usne šupljine. No, najjednostavnija upotreba listova je svježem obliku kao salata u kombinaciji sa zelenom salatom ili kupusom... Ili kao juha - Juha od lišća mrkve i rotkvice.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Osim povoljnog nutritivnog sastava, imaju dobar okus i pogodni su za preradu pa se mogu koristiti za pripremu mnogih jela.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing