Ljetni okusi voća
Uvođenje voća u djetetovu prehranu najčešće počinje jabukom, i to u šestom mjesecu, a nakon nje dolaze kruška, šljiva, breskva, marelica i ostalo voće.
Tijekom ljeta posebno je važno unositi beta karoten u organizam, jer štiti kožu prilikom izlaganja suncu.
Nalazimo ga u narančastom voću poput marelice, breskve i dinje.
Kruške sadrže najslađi prirodni šećer - levulozu, ali i šećere glukozu i fruktozu. Ovo voće je bogat izvor vitamina C, kalija i pektinskih vlakana.
Šljive su dobar izvor kalija, kao i vitamina A i E. Imaju diuretičko djelovanje (pospješuju izbacivanje tekućine iz organizma), a djeluju i kao sredstvo protiv konstipacije (zatvora).
Marelice su izvanredan izvor beta karotena, zbog čega njihovo konzumiranje potpomaže reduciranje kožnih problema i infekcija kože. Osim toga, bogate su kalijem, mineralom koji je važan za održavanje ravnoteže vode i soli u tijelu, ali i za funkciju nerava i mišića.
Breskve i nektarine su voće osvježavajućeg okusa, koje ima veliku količinu kalija i vlakana. Lako su probavljive jer sadrže malo šećera.
Grožđe obiluje antocijaninima, flavonima, taninima i drugim antioksidansima. Crno grožđe sadrži resveratrol, za koji se vjeruje da pomaže sniženju kolesterola i štiti od kardiovaskularnih bolesti. Bogato je i kalijem. Grožđe je dobro za čišćenje (detoksikaciju) organizma. Kao i drugo bobičasto voće, u prehranu ga treba uvesti nakon navršenih godinu dana.
Jagode su bogate vitaminima, a imaju i prilično gvožđa, što ih čini korisnim kod tretmana umora i anemije. S obzirom da sadrže obilje vitamina C, samo osam plodova je dovoljno da zadovolji dnevnu potrebu mališana za tim vitaminom. Pored toga, obiluju kalijumom i rastvorljivim pektinskim vlaknima, koja eliminišu holesterol. Najbolje je da se u dečju ishranu uključe sa navršenih godinu dana, kako bi se izbegla moguća alergijska reakcija. Treba ih uvoditi postepeno, u malim količinama i pratiti eventualno pojavljivanje simptoma alergije (crvenilo i otoci).
Trešnje su bogate bioflavonoidima, koji imaju značajna antioksidativna svojstva. Sadrže određene količine kalija i vitamina C.
Lubenica i dinja su dobar izvor kalija, vitamina A i folata. Imaju snažno diuretsko djelovanje, kao i laksativno (pražnjenje crijeva). U prehranu djeteta se uvode nakon godinu dana života.