Ljetno voće i povrće na jelovniku
Uz ove ljetne poslastice pucat ćete od zdravlja jer sadrže veliki postotak vode koji hidratizira i osvježava organizam.
Tikvice
Za razliku od tikvica koje dozrijevaju zimi, ljetne su mnogo
mekše i kremastije. Njihov blagi okus paše uz bosiljak, majčinu
dušicu i ružmarin.
Zdravstvene pogodnosti:
• tikvice su bogate vitaminom C
• sadrže omega-3 masne kiseline
Krastavci
Krastavci su odlični za ljetne salate, ali i kućne kozmetičke
tretmane. Mogu se koristiti i u juhama ili kao zamjena za celer u
salatama od tune ili piletine.
Zdravstvene pogodnosti:
• krastavci sadrže silicij koji je dobar za zdravlje kože
• odličan su izvor vlakana, kalija i magnezija
Rajčice
Iako ih volimo svrstavati u povrtne biljke, zbog kisela okusa,
one se ubrajaju u voće. Kuhanjem ili pečenjem kiseli se okus može
ublažiti.
Zdravstvene pogodnosti:
• rajčice sadrže likopen. On ima antioksidativna svojstva koja
sprječavaju pojavu karcinoma
• dobar su izvor niacina, koji podiže razinu dobrog, a smanjuje
razinu lošeg kolesterola.
Bobičasto voće
Dolaskom viših temperatura, bobičasto voće postaje iznimno sočno.
Jedite ga zasebno ili ga uključite u salate, deserte i
žitarice.
Zdravstvene pogodnosti:
• bobičasto voće ima malu kalorijsku vrijednost
• bogato je antioksidansima koji neutraliziraju stanična
oštećenja
• smanjuje simptome Alzheimerove bolesti
• smanjuje vjerojatnosti oboljenja od raka crijeva ili jajnika
Breskve
Ova mesnata voćka slatkog okusa savršeno se uklapa u frape i
ostala osvježavajuća pića. Narežite ju na kriške i jedite s
kremom od sira i uz čašicu omiljenog bijelog vina.
Zdravstvene pogodnosti:
• breskve su sjajan izvor vitamina A
• bogate su kalijem
Vrijeme berbe: od svibnja do listopada
Patlidžan
Ovo bogato ljubičasto povrće možete iskoristiti na bezbroj
načina. Izvrsno je s roštilja, ili zapečeno te kao dodatak
ljetnim jelima.
Zdravstvene pogodnosti:
• patlidžani su izvrstan izvor B vitamina
• bogati su antioksidansima
Smokve
Svježe se smokve na tržnicama pojavljuju početkom lipnja. Njihova
meka tekstura čini ih idealnima za pečenje. Možete ih iskoristiti
kao dodatak ljetnim salatama ili laganim desertima.
Zdravstvene pogodnosti:
• smokve predstavljaju odličan izvor vlakana
• sadrže 15 posto preporučene količine kalija i magnezija
Kukuruz
Kukuruz je omiljena ljetna namirnica. Iako je izvrstan i bez
začina, uz malo maslinovog ulja, soli i papra okus može biti još
bolji.
Zdravstvene pogodnosti:
• kukuruz sadrži 25 posto preporučene doze B1 vitamina, koji
pomaže kognitivnim procesima
• sadrži beta-kriptoksantin, antioksidans koji smanjuje
vjerojatnost oboljenja od raka pluća
Kruške
Nježna tekstura i sladak okus čine ovu voćku najpoželjnijim
ljetnim osvježenjem. Njen blag okus čini je idealnom za
korištenje u raznim receptima.
Zdravstvene pogodnosti:
• kruške su dobar izvor bakra te vitamina C
• sadrže vlakana koja djeluju povoljno na probavu