Majčino mlijeko - jednostavno najbolja hrana za dojenčad

Objavljeno 07.08.2013. | Dobna skupina: 0-1

Čuvarkuća u suradnji s … Majčino mlijeko je idealna hrana za svako dijete jer su količina i kvaliteta hranjivih tvari u majčinu mlijeku idealno usklađene s potrebama dojenčeta.

Za vrijeme prvih 6 mjeseci života majčino mlijeko tako osigurava sve hranjive tvari koje su neophodne dojenčetu kako bi se osigurao njegov brzi rast te kako bi se optimalno razvijalo, bez stvaranja pritiska za još uvijek nezrele funkcije organa.

Majčino mlijeko, međutim, nije samo optimizirano u pogledu kvalitete i količine hranjivih sastojaka, već isto tako sadrži i niz sastojaka koji pružaju podršku imunološkoj obrani domaćina, kako aktivno tako i pasivno. Glavni imuno-aktivni faktori u majčinu mlijeku su neposredno djelujući antimikrobni, protuupalni i imunomodulatorni sastojci (Goldman, 1993.). Jedan on najvažnijih antimikrobnih faktora u majčinu mlijeku su sekrecijska IgA antitijela koja štite organizam, a pri tom ne izazivaju upalne reakcije (Walker, 2000.: Hanson et al., 2001.).

Kada je majka izložena mikroorganizmima, aktiviraju se takozvane B stanice (B limfociti) iz njenog vlastitog obrambenog sustava u crijevima i bronhalnom stablu. Nakon aktiviranja, navedene stanice specifičnog imuniteta sele se iz Peyerovih ploča u crijevnim i limfoidnim centrima u bronhalnom stablu u mliječne žlijezde gdje proizvode specifična sIgA antitijela (Goldman, 1993.). Na taj način probavni trakt i pripadajući bronhijalni trakt majke štite imunološki nezrelo dojenče upravo od onih patogena koji prevladavaju u okruženju kako majke, tako i dojenčeta (Goldman, 1993.).

Uz to postoje mnogobrojni drugi potencijalno zaštitni faktori u majčinu mlijeku koji neposredno ili posredno potiču i reguliraju funkcije imunološkog sustava dojenčeta  (Hanson et all., .2001).

Primjer posrednog djelovanja zaštitnih faktora u majčinu mlijeku su oni zaštitni faktori koji utječu na sastav crijevne flore novorođenčeta, koja zauzima ključnu ulogu pri aktiviranju i sazrijevanju nezrelog imunološkog sustava novorođenčeta.  

Više informacija potražite na: www.bebe-nestle.hr/

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0