Makeup u trudnoći

Objavljeno 21.08.2013. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Jeste li ikada okrenuli ambalažu nekog kozmetičkog proizvoda kako biste pročitali njegov sastav? Ako niste, sada bi bilo dobro vrijeme da počnete...

Trudnoća je uistinu lijepo razdoblje života, ali koliko je lijepom toliko je i stresno. Pripremanje za dolazak bebe, uređenje doma, kupovanje bitnih potrepština, ali i briga oko vlastitog tijela, unos kvalitetne hrane kao i korištenje sigurnih proizvoda - sve to obilježava dane jedne trudnice.

To što ste trudni ne znači da morate svoju makeup torbicu pospremiti na dno ormara i pozdraviti se sa svojim ritualima uljepšavanja na period od 9 mjeseci. Samo morate malo više pažnje usmjeriti na sastojke koje pojedini proizvodi sadrže. Dakle, pripremite se na okretanje proizvoda i iščitavanje sastojaka.

Štetni sastojci u kozmetičkim proizvodima

Sastojci koje je bolje izbjegavati u trudnoći jer utječu na hormone ili su čak kancerogeni, a mogu se pronaći u kozmetičkim proizvodima su:

 • Retinoidi (mogu se pronaći u anti-age proizvodima, proizvodima protiv akni kao i tabletama koje se propisuju protiv akni i kožnih problema)
 • Parabeni (dosta kozmetičkih proizvoda sadrži parabene poput šampona, pasti za zube, mlijeka za tijelo, pjena za brijanje, dezodoransima, itd. Gledajte da na proizvodu piše paraben free)
 • Toluen (najčešće ga se može pronaći u lakovima za nokte, ali danas je sve više brendova koji su izbacili ovaj sastojak iz svojih lakova)
 • Formaldehid (također ga se može pronaći u lakovima za nokte, posebno onima namijenjenim jačanju noktiju)
 • Oxybenzone (može ga se pronaći u pojedinim kremama za sunčanje)
 • P-phenylenediamine (uglavnom ga se može pronaći u bojama za kosu)
 • Ftalati (eng. Phatalates; često se koriste kako bi spojili kozmetiku i parfem - upravo zbog toga bi bilo dobro izbjegavat i parfimirane proizvode, odnosno one koje sadrže parfem (fragrance) u sebi)
 • Salicilna kiselina (također se može pronaći u proizvodima protiv akni, odnosno kožnih nepravilnosti kao i tabletama koje se propisuju za liječenje tih problema)
 • Umjetne boje i to: CI 75470, Red 28 Lake Aluminum, Red 30 Lake Aluminum i Acid Yellow 23 Lake Aluminum
 • Imidazolidinyl urea ili Diazolidinyl urea (konzervans koji propušta formaldehid; može ga se pronaći u maskarama, puderima, bronzerima, sjenilima, tuševima za oči, rumenilima, skidačima šminke itd.)
 • Olovo, da, da i ja sam ostala iznenađena činjenicom da pojedini (crveni) ruževi u sebi imaju olovo (svakako okrenite svoje crvene ruževe i provjerite sadrže li olovo (eng. lead) u sebi ili zapravo bolje proguglajte ih)

Za retinoide i salicilnu kiselinu vrijedi da su štetniji za nerođenu bebu ako se uzimaju oralno nego ako ih koristite u preparatima koje nanosite na kožu. No, opreza nikada dosta pa je možda bolje da ih u potpunosti izbjegavate u trudnoći.

Mineralna kozmetika je dobra alternativa

Puno stručnjaka preporuča korištenje mineralne kozmetike jer mineralni proizvodi uglavnom ostaju na koži, ne apsorbiraju se u nju te nema straha da će ući u krvotok i naškoditi vašoj bebi ili vama. Bitno je izbjegavati onu kozmetiku koja sadrži sastojke koji pomažu da se proizvod što bolje i prije apsorbira u vašu kožu.

Organska kozmetika lišena je štetnih sastojaka

Što se tiče preparative, moja preporuka bi bila okretanje organskoj kozmetici koja je lišena parabena, sulfata, GMO-a i slično, pa je manja vjerojatnost da ćete naškoditi svom tijelu i bebi.

Organska kozmetika je najčešće oslobođena svih štetnih sastojaka, no uvijek, "zlu ne trebalo", okrenite proizvod i pročitajte koje sastojke sadržava. Prvih pet ili šest navedenih sastojaka su oni koji su najviše zastupljeni u pojedinom proizvodu. Uz navedene štetne sastojke moja preporuka bi bila izbjegavati i SLS (Sodium Laureth Sulfat; koji je česti sastojak šampona za tijelo i kosu), alkohol u većem postotku (dakle, ako je naveden među prvim sastojcima) te proizvode koji sadrže parfem.

Sve je više domaćih proizvođača prirodne kozmetike koji vam mogu od nerafiniranih ulja te drugih prirodnih sastojaka napraviti odlične kozmetičke pripravke, od krema za lice pa do skidalica za šminku. Svakako preporučam da i njih istražite.

Provjerite štetnost proizvoda koje koristite

Zahvaljujući internetu, možete provjeriti štetnost proizvoda koje koristite, a neke od takvih stranica su:

EWG's Skin Deep - www.ewg.org

Good Guide - www.goodguide.com

I za kraj, ne brinite izgledate li "tip top" svaki dan - vaša je ljepota ionako u djetetu koje nosite i divne ste bez obzira imale makeup na sebi ili ne. Budite mi lijepe i zdrave te uživajte u svakom trenutku trudnoće.

Izvor: beautyandmess.com

Autor: Martina Medur

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Osim onoga što ulazi kroz usta i nos, trudnice trebaju paziti i na svaki proizvod koji stavljaju na kožu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0