Maline - kraljice okusa

Objavljeno 29.04.2013. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Osim što su ugodnog okusa za nepce, bobičasti plodovi malina dobar su izvor određenih nutrijenata.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Iako su maline divlje, smatra se da su nastale u istočnoj Aziji. Njihov uzgoj u Europi i Sjevernoj Americi započeo je u 19. stoljeću kada dolazi i do razvoja novih sorti putem mnogobrojnih slučajnih ili namjernih križanja. U srednjem vijeku koristila se u medicinske svrhe i kao boja, a privilegiju korištenja imali su samo bogati ljudi.

To je biljka koja daje plodove jednom ili više puta u godini, živi u prosjeku 8-14 godina, a može postići starost i do 20 godina. Postoji oko 200 vrsta malina među kojima su najpoznatije europska (Rubus idaeus), crvena, crna i ljubičasta malina. Iako se razlikuju po boji, okus i tekstura su im slični. Vrlo su delikatno voće te se smatraju lako pokvarljivom namirnicom zbog čega im se branje preporuča najviše jedan ili dva dana prije upotrebe.

Osim što su ugodnog okusa za nepce, bobičasti plodovi malina dobar su izvor određenih nutrijenata. Bogati su hranjivim tvarima koje pružaju snažnu antioksidativnu zaštitu od slobodnih radikala poput elagične kiseline i flavonoida kao što su kvercetin, kaemferol i antocijanini.

Elagična kiselina pomaže u sprečavanju neželjenih oštećenja na staničnim membranama i drugim strukturama u tijelu tako što neutralizira djelovanje slobodnih radikala, dok antocijanini koji malinama daju lijepu boju, imaju sposobnost sprječavanja pretjeranog rasta pojedinih bakterija i gljivica zahvaljujući jakim antioksidativnim i antimikrobnim svojstvima.

Antioksidativna svojstva malina također mogu biti od pomoći u očuvanju kardiovaskularnog zdravlja. Maline su odličan izvor vitamina C i mangana te dobar izvor bakra što je bitno u zaštiti tijela od oštećenja uzrokovanih povišenom razinom kolesterola. Pored toga, dobar su izvor folne kiseline te kalija i magnezija koji pomažu u regulaciji krvnog tlaka. Od ostalih vitamina sadrži vitamine B skupine, vitamine A, E i K, ali u količinama ispod preporučenog dnevnog unosa.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Poput drugog bobičastog voća, maline su prepune prehrambenih vlakana te su niskokalorične - jedna šalica sadrži samo 60 kalorija!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing