Mame se boje vrtića, a klinci mu se vesele

Objavljeno 07.09.2014. | Dobna skupina: 1-3, 3-7

Nakon porodiljnog dopusta, pomiješanih osjećaja, posve zbunjena, majka se vraća u radno okruženje, dijete ostavlja u vrtiću. Najveći dio majki zbog povratka na posao osjeća se krivo. No u tome griješe, kažu stručnjaci, te nadodaju da je osamostaljivanje od majke najbolja stvar koju ste „dali“ svojemu djetetu.

Povratak na posao nakon porodiljnog dopusta svakoj je ženi poput kazne. Pomiješanih osjećaja, posve zbunjena, majka se vraća u radno okruženje, dijete ostavlja u vrtiću. Najveći dio majki zbog povratka na posao osjeća se krivo. No u tome griješe, kažu stručnjaci, te nadodaju da je osamostaljivanje od majke najbolja stvar koju ste „dali“ svojemu djetetu.

Zašto? Zbog nekoliko razloga...

1. SOCIJALIZACIJA

Ovo je jedna od najvažnijih stvari koje će vaše dijete naučiti kad se odvoji od vas. Za boravka u vrtiću komunicirat će s drugom djecom i odraslima i na taj način postavit će temelje dobre komunikacije u budućnosti.

2. DIJETE ĆE IZRASTI U BOLJU OSOBU

Djeca koja u ranoj mladosti borave u vrtićima kasnije ostvaruju bolje rezultate u školama i na fakultetima, tvrde znanstvenici. Takva djeca empatična su i razumna.

3. ZDRAVLJE

Iako je vaše dijete otkad je krenulo u vrtić stalno bolesno, vrtićke bolesti, ma koliko god ludo zvučalo, zapravo su ulog za budućnost. Boreći se s ovim bolestima vaše dijete imat će jači i bolji imunitet u kasnijem životu.

4. DJECA NISU ZLOPAMTILA

Dok odlazite iz vrtića, vaše dijete urla od tuge, a suze mu liju niz lice... Ali samo u prvih pet minuta. Nakon što uzrujano istrčavate iz vrtića i plačući krećete na posao, vaše dijete već je zaboravilo da ste ikad i bili u vrtiću. Zapamtite da mališani nisu zlopamtila i da se neće sjećati da ste ih ostavili u vrtiću. Njihove suze kratkog su vijeka i plač prestaje u prvih pet minuta nakon dolaska u vrtić.

5. STVARA SE SAMOSTALNOST

Zahvaljujući boravku u vrtiću vaše dijete brzo će se osamostaliti i znat će se bolje brinuti o sebi.

6. VRTIĆ JE POMOĆ U DNEVNOJ RUTINI

Ostavljajući dijete u vrtiću zapravo dali ste dozvoli da netko „sredi i odgoji“ vaše dijete pa će vaš mališan naučiti spavati, jesti, igrati se u isto vrijeme, dok ćete vi biti na poslu.

7. KRIVNJA JE NEŠTO ŠTO STE VI IZMISLILI

Zapitajte se otkud dolazi osjećaj krivnje... Je li vam ga ikad nametnulo vaše dijete ili ste si to učinili sami? Kad shvatite da dijete nije krivo i da krivnju stvarate u svojoj glavi, opustit ćete se. Vašem djetešcu u vrtiću je dobro. Tamo jede, spava, igra se... Sve te stvari, zbog obveza, ne možete mu priuštiti ni da ste doma. Dokle god je vaše dijete sretno, zdravo, i rado priča o vrtiću, ne morate se plašiti. A kad vas napadne osjećaj krivnje, zamislite vaše djetešce u pješčaniku, pod suncem, okruženo s puno prijatelja. Pomoći će.

Autor: časopis Mama i Beba

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Zahvaljujući boravku u vrtiću vaše dijete brzo će se osamostaliti i znat će se bolje brinuti o sebi.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0