Mamin dnevnik: Božić, obitelj, ljubav

Objavljeno 26.12.2015. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Toliko me emocija i dojmova preplavilo ovog Božića da sam sama sebi pomalo šašava. Ali takva kakva jesam, a to je da ne volim izražavati osjećaje na svakom ćošku, ipak želim podijeliti sa vama svoje osjećaje ovog Božića.

Božić mi svake godine dolazi prebrzo, neočekivano, samo mi se pojavi iza ugla. Miješaju se osjećaji - moram ovo stići napraviti, i ono kupiti, i ovo urediti, i spremiti, popis jednostavno buja i ne prestaje. S druge strane, želim u njemu uživati, osjetiti ga, ne opterećivati se, udahnuti ga i osjetiti sa svojom obitelji. Nemamo veliku obitelj, nemam bratića ni sestrični, ali volim da se svi koliko nas ima okupimo na jednom mjestu, da smo zajedno i da se družimo. Ništa više od toga ne tražim od Božića.

Ove je godine Božić došao još brže, u petoj brzini, po tradiciji ubrzavanja vremena brže nego prošle godine. A ja ovako trudna "do zuba" gledala sam u hrpe recepata i pomirila se sa činjenicom da nisam u stanju peći kolače. Ionako sam sve ove dane prepuna posla oko priprema za dolazak novog člana obitelji, i za jednu trudnicu u 9. mjesecu trudnoće uopće ne mirujem. Dapače, tutnjim sto na sat. I kako u sve to još ugurati i kolače?! Podjela je pala - svi nešto donose, ja kuham juhu, slažem salatu, nudim stan i servirung. Nas 9 plus maleni momak u trbuhu. Stol prepun svega, dom prepun veselja i zajedništva.  I tako to već traje drugi dan za redom. I mojim strepnjama je došao kraj, jer sve se stiglo, a ni sa čim se nije pretjerivalo. Sve što treba bilo je tu. Ali zaista sve.

U ovim danima kad smo svi doma nekako smo si poklanjali više pažnje, više obazrivosti, više ljubavi, više brižnosti. Božić i trudnica u kombinaciji u obitelji očito bude najljepše emocije. Moj muž i sin su predivni, pomažu oko svega, od podizanja stvari sa poda i svih ostalih sagibanja, pomažu oko kućanskih poslova, nose za mene teške lonce pune hrane, pomažu mi oko spremanja stana, brižni su i to me silno veseli. Svako malo prolaze pored mene i mog okruglog prijatelja trbuha i maze ga, ljube i grle. A trbuh i ja grlimo njih. To su neke sitne obiteljske nježnosti koje su najdivnije kad su spontane, kad su od srca, i obzirom da smo svi u radnim danima raštrkani na sve strane, u ovim danima obiteljskog okupljanja, lijepo je uživati u tim trenucima koje bih najrađe pakirala u male bočice, da ih uvijek mogu osjetiti i ponovno doživjeti. Kad bi barem uvijek tako bilo, bez svakodnevnih stresova i jurnjave, bez poslovnih obveza...

U ovim danima kad smo svi doma nekako smo si poklanjali više pažnje, više obazrivosti, više ljubavi, više brižnosti. Božić i trudnica u kombinaciji u obitelji očito bude najljepše emocije

Moji dečki - muž i sin - su dečki u pravom smislu te riječi, i nisu uvijek susretljivi kad je pomaganje u pitanju. Ali sada ih je očito začarao ovaj blagdansko-trudnički duh, a ja uživam u tome i nadam se da će potrajati zauvijek. Znam da sam pomalo nerealna, ali se i meni čini da se oni ipak mijenjaju, a dolazak bebe ih silno veseli. Uz jedan novi Božić i Novu godinu stiže i novi član obitelji, a uz sve to nas je očito zapljusnuo novi val zajedništva i međusobnog pomaganja.

Želim i svima vama takve emocije, da vas blagdansko ozračje vodi pravim putem obiteljskog veselja i zajedništva, da jedan mali zagrljaj i osmijeh nadvlada konzumerizam, i da u novoj godini sve bude bolje, sa puno puno ljubavi koja nas pokreće uvijek i samo u pravom smjeru.

Autor: Martina Dumić Balvan

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Nemamo veliku obitelj, nemam bratića ni sestrični, ali volim da se svi koliko nas ima okupimo na jednom mjestu, da smo zajedno i da se družimo. Ništa više od toga ne tražim od Božića.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0