Mamin dnevnik: zašto je lijepo biti trudan?

Objavljeno 25.12.2011. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Neki dan mi je palo na pamet ovo prilično prozaično pitanje. Naime, biti trudan je nekim ženama velika tlaka, a nekim veliki gušt.

Ja sam jedna od onih koja bi mogla biti trudna non stop, nije mi to nikakav problem.
Ok, ovu tvrdnju shvatite samo teoretski. :) A sada slijedi popis stvari koje mene osobno vesele u trudnoći:

  1. Osjećam se dobro, nemam nikakvih posebnih problema ni prohtjeva. U ovoj drugoj trudnoći dobila sam svega 10 kg i osjećam se zaista odlično... Znam da sam blagoslovljena dobim zdravljem (ok, malo me zeza gestacijski dijabetes, ali držim ga pod kontrolom) i da je to glavni preduvijet da se trudnoća podnosi sasvim uredno i da se s njome normalno živi. Na razna pitanja tipa "kako možeš ovo ili ono raditi" uvijek jednako odgovaram: pa nisam bolesna, samo sam trudna.
  2. Lijepo je donijeti na svijet novo voljeno biće. I koliko god puta to bilo izrečeno na različite načine, to je zaista divan osjećaj. Jest da je i velika, dapače, ogromna odgovornost, ali kroz to iskustvo čovjek zaista raste, i čak u sebi popravlja neke svoje "krive Drine" koje do tada nije mogao ili nije htio popraviti. Dijete donosi toliko dobroga da je to zaista jako lijep osjećaj.
  3. Inače imam problema sa tenom, ali ne i kad sam trudna. U mojem životu trudnoća donosi apsolutnu uravnoteženost tena, nešto što ni jedna krema na ovome svijetu ne može učiniti. Probala sam zaista svašta. Dakle, ta sreća koja me obuzme kad se pogledam u ogledalo (ok, ovo zvuči jako narcisoidno) uvijek me natjera na pomisao - ah, divna li je ta trudnoća. :) Zašto ne pakiraju u male bočice tu esenciju trudničkih hormona, pa da nam ten svima blista 24/7? Taj koji bi to osmislio bio bi daleko najbogatiji biznismen na svijetu.
  4. Brižnost okoline - ok, nije da moji nisu i inače brižni, ali kad si trudan, i kako trudnoća napreduje, svi se nešto rastapaju oko mene i svi žele pomoći. Iskreno, ponekad mi to malo ide na živce, po prinicipu "mogu ja to i sama", ali ipak većinski jako paše kad vam svi žele udovoljiti, pomoći. Od najsitnijih podizanja stvari sa poda do nekih drugih većih pomoći. Ja i dalje obavljam skoro sve sama, ali lijepo je znati da mogu dobiti pomoć kad god to poželim.
  5. Ljubav i sreća svih ukućana zbog člana koji samo što nije stigao - kad moj stariji sin zaljubljeno gleda u male čarapice i cvrkuće "Mama, predivne su, tako sićušne!" moje inače nepekmezavo srce se skroz razgali. Nisam od cmakanja ni grljenja, ali on me nonstop ljubi u trbuh, guguče svom bratu, grli se i mazi i ne može dočekati da mu se brat konačno rodi. Zaista sam blagosolovljena sa djetetom koje jedva čeka dobiti brata, na kojeg, ako ćemo iskreno, čeka već godinama.
  6. I zadnje, ali ne manje važno - lijepo je iščekivati blagdane i porod istovremeno. Na momente je stresno, ali je nekako poduplana doza ushita.

Pere me blagdanski duh i unatoč poslovima koje još moram pozavršavati prije poroda, veseli me da ću ove godine sebi i svojima podariti najljepši mogući dar.
Čim završe blagdani, ali i dalje sa blagdanskim prizvukom, stiže nam najljepši i najsavršeniji paketić. Silno se veselim trenutku kad ću ga konačno priviti uz sebe. I kome još uopće trebaju pokloni ove godine?!?

Autor: Martina Dumić Balvan

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Kako izgleda trudnoća u kojoj je sve u redu i u kojoj nema nikakvih problema.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0