Mamina priča: jesam li baba roga zato što zdravo hranim dijete?

Objavljeno 19.10.2011. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Vjerojatno imate slična iskustva: svi znaju kako biste trebali hraniti dijete i što mu je potrebno. Evo iskustva jedne naše mame, podijelite s nama svoja.

Čini li vam se da ponekad ulažete puno truda u zdravlje svoje obitelji pa da ni to nije dovoljno? Hm, iako imam malo dijete već sam toliko puta čula; ma ti si baba roga, ti si mačeha? A zašto? Samo zato što nisam svojem jednogodišnjaku dala da pojede hrenovku, ili salamu ili da cucla pjenicu s moje fine jutarnje, popodnevne ili nije bitno koje kave, ili što mi nije normalno da mi dijete gricka krokiće i grickalice po cijele dane.

Jedna od važnih stvari nakon što sam ostala trudna (iako sam i sama to prakticirala prije), bila je odluka da se želim zaista pobrinuti i potruditi oko prehrane moga djeteta. Ne tvrdim da sam pobrala sva znanja svijeta, i ne tvrdim da je moj put najbolji i da ga bilo tko treba slijediti, no ja ga smatram najispravnijim. Stanje nimalo ne olakšava što većina roditelja hrani svoju djecu onako kako su i njih hranili dok su bili mali. Nije dovoljno razvijena svijest o nekim namirnicama, a isto tako nije razvijena svijest da ne treba vjerovati svakoj reklami, svakom novom proizvodu koji dođe. Netko će možda reći, pa šta nama fali? Hranili su nas s hrenovkama i pogledaj nas... Da jesu, hranili su nas i s parizerom, no koliko bolesti ima oko nas, a o njima se jednostavno ne govori ili si ne želimo priznati da bi prehrana kao takva mogla imati ikakvog utjecaja. Obično su za bolesti krivi svi osim prehrane. U jednoj knjizi sam pročitala da ako se odlučiš za drugačiji put, odlučuješ se za borbu. I to je stvarno tako. Jako je naporno stalno objašnjavati zašto ne želim nešto dati svojem djetetu da pojede, često puta se pitam jesam li možda na dobrom putu, da li je to ispravno? No kada nakon prvih mjesec dana jaslica vidim moje dijete i dalje zdravo, nasmiješeno, veselo, kako i dalje ima super apetit i veseli se svakom novom okusu koji za njega pripremim, nekako ipak mislim da sam na dobrom putu.

Lakše bi se bilo prikloniti većini i umjesto toliko nakuhavanja sjediti negdje na masaži ili na kavi, no ipak mislim da dobra podloga koju mu mogu s prehranom napraviti, blago je koje će imati sa sobom cijeli život. I makar zbog toga vrijedi se potruditi. Zdravo hraniti dijete ne znači da ga želim izolirati od vanjskog svijeta, ne znači da ću mu uskratiti da bude dijete (bake su me već upozorile kakvo je to dijete ako ne jede čokoladu!) i nikako ga ne želim staviti pod stakleno zvono. Prije svega on je dijete, želim da bude sretno dijete, a pritom zdravo. To je moj izbor koji nikome ne namećujem, već želim vjerovati da ima još mama koje se poput  mene osjećaju kao baba roge jer čine nešto dobro za svoje dijete. Lako ćemo mi pregrmiti sve te komentare, zar ne?!

Autor: Čuvarkuća uredništvo

6 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing