Marijini obroci sada hrane više od 700 000 gladne djece

Objavljeno 27.12.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Već sa 75 kuna svatko do nas može hraniti jedno dijete tijekom jedne školske godine.

Siromaštvo je u 21. stoljeću strašnija bolest od AIDS-a, tuberkuloze i malarije zajedno. Činjenica da na planetu koji može nahraniti baš svakoga, ipak toliko usta gladuje teška je i nedopustiva bez obzira na gospodarske, moralne ili kojekakve, druge krize. Svatko brine o sebi i svome, a i ono malo što smo u mogućnosti dati sigurno ne bi spasilo cijelu Afriku koja gladuje od kad je svijeta i vijeka. Ipak, postoji organizacija uz pomoć koje je i s najnižim džeparcem moguće hraniti i školovati dijete svih 365 dana u godini. Misao vodilja je da ni jedno dijete na svijetu ne smije i neće ostati gladno.

Međunarodna organizacija Mary's Meals, odnosno njezini osnivači braća MacFarlane-Barrow iz Škotske započeli su svoju humanitarnu misiju 1992. godine na području Hrvatske i Bosne, pomažući izbjeglicama i siromašnima u ratu. Neformalna organizacija ubrzo je poprimila šire razmjere i 2002. godine osmišljen je program Marijinih obroka čiji je zadatak osigurati svakodnevni obrok kronično izgladnjeloj djeci u njihovoj lokalnoj školi.

Na taj se način djecu potiče na dolazak u školu te sticanje obrazovanja koje bi im kasnije trebalo biti odskočna daska za izlazak iz siromaštva. Zbog stalne gladi djeca su primorana zarađivati za bilo kakav obrok što im, uz tešku iscrpljenost i bolest, onemogućava polazak u školu. Posebno su zakinute djevojčice koje češće moraju ostajati kod kuće i učiti se poslu umjesto da pohađaju nastavu.

Vizija Marijinih obroka je minimalnim donacijama osigurati kvalitetnu pomoć najsiromašnijim područjima svijeta i time ih osposobiti za budućnost.

Organizacija nabavlja lokalno proizvedenu hranu od koje se pripremaju obroci koji se poslužuju u školama. Samim time, podupire se lokalna ekonomija,  poštuje kultura i ukus, a izbjegava se svaki dodatni trošak transporta.

Primjerice, u Malaviju je glavna namirnica bijeli kukuruz od kojeg organizacija izrađuje kašu obogaćenu vitaminima.

I vi možete pomoći na više načina. Donacijama, volontiranjem ili sponzoriranjem organizacije o čemu više možete saznati na službenoj web stranici www.marysmeals.hr

Moguće je pomoći i kupnjom filma Child 31 koji je nedavno prikazan i na HRT-u, a detaljno prikazuje priču i viziju projekta koji bi zaista mogao promijeniti budućnost milijunima djece čije su životne šanse davno bačene u stranu.

Ovo nije još jedna, uzaludna misija spašavanja zemalja trećeg svijeta, ovo je stvarna pomoć koja je svakodnevno dolazi do onih kojima je najpotrebnija.

U ovo vrijeme darivanja, objasnite svojoj djeci nesretnu situaciju u kojoj su se našli mnogi njihovi vršnjaci. Potaknite ih da se i sami izdvoje novce iz kasice i doniraju ih za normalan život svog prijatelja u nekoj dalekoj zemlji. Idealna je prilika da ih uključite u ponešto drukčije blagdansko razmišljanje i osvjestite o problemu siromaštva u svijetu.

Za izgradnju empatije nikada nije prerano!

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing