Mastitis ili začepljeni kanal?

Objavljeno 02.07.2016. | Dobna skupina: 0-1

Mastitis je bakterijska infekcija dojke koja se obično javlja u majki koje doje. Potrebno je razlikovati začepljeni ili blokirani kanal koji ne zahtijeva uzimanje antibiotika i mastitis kod kojeg to potrebno često, ali ne i uvijek.

Začepljeni kanal jest bolna, čvrsta, natekla masa u dojci. Koža koja prekriva taj kanal često je crvena – slična pojava kao kod mastitisa, ali manje intenzivna. Mastitis  je obično praćen groznicom/vrućicom i pojačanim bolom. Nije uvijek jednostavno razlikovati blagi mastitis i jako začepljeni kanal, pogotovo jer do mastitisa mogu dovesti skoro svi problemi vezani uz dojenje,  uključujući  začepljeni kanal.

Začepljeni kanali

Problem začepljenih kanala skoro će se uvijek spontano riješiti unutar 24 do 48 sati nakon pojave. Dok je blokada prisutna, dotok mlijeka djetetu će biti manji nego inače.

Začepljeni kanali mogu se lakše riješiti:

  • ako se nastavi s dojenjem na zahvaćenoj strani
  • ako se bolje ispumpa mlijeko na zahvaćenoj strani
  • ako se zahvaćeno područje zagrijava (toplom bočicom vode ili termoforom, ali treba paziti da se koža ne ozlijedi zbog prevelike topline)
  • ako se pokušate odmarati (to nije uvijek lako, ali možete spavati skupa s djetetom)

Mastitis

Ako se kod majke javljaju simptomi slični onima kod mastitisa dulje od 24 sata, trebala bi početi tretman antibioticima. Ako su simptomi prisutni kraće od 24 sata, bolje je pričekati s terapijom jer to obično znači kako će nestati za dva do pet dana. Crvenilo može ostati prisutno tjedan dana ili dulje.

Treba imati na umu:

  • valja nastaviti dojiti, osim ako nije previše bolno. Ako ne možete, barem ispumpajte mlijeko što je bolje moguće. Dojenje je potrebno nastaviti što je prije moguće jer to pomaže da se mastitis brže smanji. Nema nikakve opasnosti za dijete ako se nastavi s dojenjem
  • toplina (topla voda ili termofor) pomaže zacjeljivanju zahvaćenog područja
  • odmor pomaže u liječenju upale

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Mastitis i začepljeni kanali najčešći su problemi kod dojenja, a donekle ih je lako riješiti.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0