Medvjeđi luk

Objavljeno 19.04.2013. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … U srednjem vijeku medvjeđi luk je bila cijenjena biljka kao hrana, ali i zbog svog ljekovitog djelovanja čime je i dobila naziv "herba salutaris".

U narodnoj medicini koristila se slično kao i češnjak - za ublažavanje nadutosti, kao antibakterijsko sredstvo, za snižavanje krvnog tlaka i protiv arteroskleroze. Danas, djelovanje medvjeđeg luka istražuje se suvremenim kemijskim i farmakološkim ispitivanjima, a interes istraživača za ovu biljku je sve veći.

Terapeutsko djelovanje slično je djelovanju češnjaka. Kod obje biljke za to je zaslužna visoka koncentracija eteričnih ulja koja sadrže alicin – biološku aktivnu tvar koja unesena u organizam u adekvatnim količinama može povoljno utjecati na zdravlje. Osim alicilina koji ima antibiotsko djelovanje, sadrži eterično ulje s alisulfidima, biološke katalizatore i do 15 % polisaharida.Smatra se da povoljno djeluje u liječenju arterioskleroze, smanjuje visoki krvni tlak i povoljno djeluje kod bolesti jetre i potiče rad bubrega. Uzimanje ekstrakta medvjeđeg luka pokazalo se korisnim u terapiji mnogih bolesti dišnog sustava - pomaže lakšem izlučivanju viška sluzi iz pluća pa se tako omogućuje iskašljavanje i lakše disanje. Djelotvoran je lijek protiv crijevnih parazita kod djece, potiče rad želuca i crijeva, otklanja nadutost i plinove te smiruje upalu sluznice želuca. Također se primjenjuje kao kupka u ublažavanju kožnih problema kao što su nadraženost kože, ekcemi, dermatitis ali i kod hematoma i otvorenih rana koje teško zarastaju.

Zbog svih pozitivnih svojstava koje nam nudi, šteta je što nije dostupan tijekom cijele godine.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Pri branju valja biti oprezan jer ga je lako zamijeniti za otrovni mrazovac, đurđicu ili čemeriku! Također, stanište medvjeđeg luka i đurđice je slično - sjenovita i vlažna mjesta, dok s mrazovcem ne bi trebalo biti zabune jer on raste u jesen i to isklju

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0