Mentalni razvoj djeteta

Objavljeno 03.03.2014. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1

Razvoj svakog djeteta je neizbježan, a brzina kojom se razvija je jedinstvena i karakteristična samo za njega. Razvoj svakog djeteta potpuno ovisi o tome koliko su sazreli mozak, živčani sustav i drugi dijelovi tijela.

Tijekom prve godine života težina djetetova mozga se udvostruči. Do povećanja težine dolazi djelomično zbog povećanja broja moždanih stanica, a djelomično zbog porasta "veza" između stanica i različitih dijelova mozga. Bez tih veza ne možemo misliti te njihovom pojavom počinje učenje.

Veze kod novorođenog djeteta počinju formirati mrežu kada se dijete zainteresira za nešto i uloži mentalni napor. To vaše dijete čini svaki put kada mu je stimulirano neko osjetilo. Od trenutka rođenja zvukovi, pogledi, dodiri, osjećaji, mirisi i okusi tvore sve više tih veza.

Na mentalni razvoj utječu društvenost, osobnost i okolina koju mu vi stvarate

Opće shvaćanje uključuje mnoge čimbenike koji se međusobno nadopunjuju. Vid, sluh, pamćenje i motoričke sposobnosti moraju se razvijati usporedno da bi se nastavio mentalni razvoj. Intelekt ovisi o osjetima i pokretima tijela jer dijete mora shvatiti što se oko njega događa. Primjerice, bez vida dijete ne može naći igračku, bez pamćenja se neće razveseliti najdražoj igračji, bez koordinacije mozga i mišića ne može dohvatiti igračku koja se miče, bez koordinacije ruke i oka ne može uzeti igračku, bez držanja igračke i igranja ne može shvatiti što je igračka.

Mnoge mentalne i tjelesne vještine razvijaju se pararelno s općim shvaćanjem. Odlučujući čimbenici su društvenost, osobnost i okolina koju mu vi stvarate. Možete pomoći djetetu u razvoju stimulirajući ga posebice u njegovoj prvoj godini života i ponovno u trećoj, što su razdoblja u kojima mozak prolazi kroz velike razvojne promjene.

Izvor: Razvoj vašeg djeteta, Kako otkriti i potaknuti djetetove potencijale, Miriam Stoppard

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Možete pomoći djetetu u razvoju stimulirajući ga posebice u njegovoj prvoj godini života i ponovno u trećoj, što su razdoblja u kojima mozak prolazi kroz velike razvojne promjene.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing