Miomi maternice u trudnoći

Objavljeno 28.03.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Prema dosadašnjim spoznajama, svaka treća žena starija od 35 godina ima jedan ili više mioma. Koliko su oni opasni i kako na njih utječe trudnoća?

Miomi su izrasline nastale iz glatkog mišićnog tkiva maternice. Javljaju se kod 20 - 50% žena. Svaka treća žena starija od 35 godina ima miom. Zbog toga spadaju u najčešće tumore ženskog reproduktivnog sustava.

Javljaju se isključivo u reprodukcijskom razdoblju i povlače tijekom postmenopauze, što govori u prilog estrogenskoj ovisnosti ovih tumora.

Dijagnoza se postavlja ginekološkim i ultrazvučnim pregledom. Ukoliko miomi ne izazivaju značajnije tegobe, dovoljne su redovne ginekološke kontrole. Tijekom trudnoće, zbog visoke razine estrogena, postojeći miomi mogu brzo rasti. Otuda posljedica mioma može biti spontani pobačaj ili neplodnost, ovisno o smještaju mioma, kao i u kojoj mjeri miom izobličuje materičnu šupljinu.

Kako sama trudnoća djeluje na miome?

Poznato je da razina estrogena značajno raste u prvom tromesječju trudnoće, a posljedica toga je izuzetno ubrzan rast mioma, koji se mogu povećati i desetak puta. Praćenje rasta i lokalizacija samog mioma ili više njih je najvažnija za siguran završetak trudnoće, odnosno porođaj.

Koji je postupak u trudnoći kada se utvrdi postojanje mioma?

Zahvaljujući modernoj tehnologiji, u trudnoći se neometano može pratiti rast i lokalizacija mioma, pa je to razlog što se mnoge trudnoće iznesu do kraja usprkos postojanju mioma maternice. Tijekom trudnoće, miomi se u pravilu ne diraju, osim u izuzetnim situacijama, već se provodi simptomatska terapija. Ona ima za cilj uklanjanje ili ublažavanje smetnji koje mogu nastati zbog prisutnog mioma. Nakon porođaja i oporavka od trudnoće, utvrđuje se pravo stanje i veličina mioma, pa se tada možeplanirati kirurško uklanjanje, ukoliko je potrebno.

Koje su moguće posljedice postojanja mioma u trudnoći?

Miomi mogu izazvati ili prouzročiti nepovoljan položaj fetusa, zastoj rasta u maternici, odvajanje posteljice, prijevremeno puknuće vodenjaka, loše trudove, prijevremeni porođaj, povećani broj carskih rezova, pobačaja, kao i drugih, rijeđih komplikacija.

O čemu ovise najčešći problemi koji se javljaju zbog mioma?

Glavne komplikacije koje potječu od mioma tijekom trudnoće u prvom redu ovise o njegovoj lokaciji u odnosu na posteljicu, zatim u odnosu na donji dio maternice - gdje se nalazi grlić, i na kraju od same veličine mioma.

Kako savladati strah kada žena ima miom u trudnoći?

Kada se utvrdi prisutnost mioma (svejedno je li riječ o jednome ili više njih), potrebno je brigu o njima prepustiti ginekologu, a buduća majka mora ostati pozitivna, kako si ne bi pokvarila radost koju joj donosi željena trudnoća. Taj stav treba zauzeti ne samo kako bi se žena utješila, već se na taj način smanjuje lučenje hormona stresa, koji mogu da izazvati negativne posljedice po samu trudnoću, ali i za bebu.

Šta savjetovati sadašnjim i budućim trudnicama?

Iz svega navedenoga, može se zaključiti da su redovni ginekoški pregledi prije i tijekom trudnoće neophodni za postavljanje dijagnoze. Veća je opasnost kada se ne zna za neku promjenu nego kada je otkrivena pravovremeno. Tada se postupa po propisanoj proceduri, kojom se u pounoj mjeri zaštićuje trudnica ali i njezina beba.

Autor: Branimira Mrak

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Ako liječnik posumnja da bi miom mogao onemogućiti siguran vaginalni po­rođaj, vjerojatno će se odlučiti za carski rez.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0