Moje mlijeko: najbolja hrana za moju bebu

Objavljeno 30.01.2016. | Dobna skupina: 0-1

Od 0 do 12 mjeseci majčino mlijeko ima sve što je potrebno: savršeno zadovoljava sve nutritivne potrebe tek rođene bebe te se njegov sastav mijenja kako mjeseci prolaze i kako se mijenjaju bebine potrebe.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporuča isključivo dojenje od rođenja djeteta, odnosno dojenje bez davanja ikakvih drugih tekućina ili hrane tijekom prvih šest mjeseci djetetova života. Nakon šest mjeseci, WHO preporuča nastavak dojenja (uz postupno uvođenje druge hrane), sve do druge godine života djeteta, pa i dulje.

Majčino mlijeko

Dojenjem svojeg djeteta pružate mu obrok u tri slijeda koji točno odgovara intezivnom razvoju koji se zbiva u njegovom malom organizmu tijekom prvih nekoliko tjedana. Majčino se mlijeko prilagođava trenutnim potrebama razvoja djeteta počevši od poroda. Dokaz tome su žene čija su djeca prijevremeno rođena. Majke te djece proizvode mlijeko bogato esencijalnim masnim kiselinama čime zadovoljavaju potrebe prerano rođenog djeteta s ciljem sazrijevanja mozga.

Tri faze majčinog mlijeka

Sastav Vašeg mlijeka se mijenja kako prolaze dani i tjedni.

Prvih nekoliko dana: nakon poroda, beba se hrani gustim i žućkastim mlijekom koje se lako probavlja. To je kolostrum kojeg je majka proizvodila od drugog tromjesečja trudnoće. Bogato proteinima i antitijelima, ova tekućina predstavlja odabranu hranu za novorođenu bebu. Također pomaže bebama u stvaranju prve stolice (koja se naziva mekonij). Kolostrum treba dati djetetu takvog kakav je i to što je ranije moguće. Nemojte brinuti o maloj količini proizvedenog kolostruma (između 20 i 40 ml po hranjenju): ona precizno odgovara potrebama bebe nakon rođenja.

Treći/četrnaesti dan: kolostrum se zamjenjuje s „prijelaznim mlijekom“. To je tekućina narančaste boje, sa smanjenom količinom proteina i bogatija laktozom (šećer), lipidima (masti) i kalcijem. To odgovara onome što se obično naziva „nadolaženje“ mlijeka, odnosno započinje proizvodnja mlijeka u velikim količinama. Kako ćete znati da se upravo to događa? Osjećat ćete da su vam dojke vruće i čvrste, te ćete čak možda osjetiti i pucketanje. Napomena: što više dojite, to ćete imati više mlijeka.

Na kraju drugog tjedna: vaše mlijeko je „zrelo“. Ono je plavkasto-bijelo i lagano prozirno te sadrži sve što je potrebno za bebin rast: vodu, proteine, ugljikohidrate (od čega je 90% laktoza koja je bitna za razvoj mozga), masti, (uključujući esencijalne masne kiseline), minerale (kalcij, željezo, fosfor i sl.) i vitamine iz svake skupine. Preporuča se uzimati dodatno vitamin D (tijekom trudnoće) i vitamin K (nakon poroda). Provjerite sa svojim liječnikom opće prakse ili ginekologom.

Sve u jednom, dobro uravnotežen obrok

Vjerovali ili ne, majčino mlijeko mijenja boju i konzistenciju ne samo iz tjedna u tjedan, već i ovisno o dobu dana, pa čak i tijekom jednog hranjenja!

Mlijeko je najbogatije laktozom ujutro, mastima tijekom podneva te proteinima tijekom večeri. Upravo zbog toga je važno pustiti bebu da se hrani na njen zahtjev u smislu učestalosti i trajanja, kako bi dobila potpuni raspon nutrijenata koji su joj potreban za rast i razvoj.

Vaše mlijeko se prilagođava promjenjivim potrebama Vaše bebe tijekom dojenja. Na početku je tekućina gotovo prozirna i posebno bogata vodom i šećerom kako bi se smirila bebina glad i žeđ. Kako beba sisa, mlijeko postaje gušće i bogatije mastima i proteinima kako bi pružalo energiju potrebnu za razvoj. Na kraju dojenja razina masti u mlijeku se povećala četiri puta kako bi se zadovoljio mali proždrljivac. Zahvaljujući osjećaju sitosti, dijete će naučiti regulirati svoj apetit. Iz ovog razloga, važno je pustiti bebu da se hrani sve dok sama ne pusti bradavicu što može značiti da je vrijeme za prelazak na drugu dojku ili da je obrok gotov!

Majčino mlijeko se isto tako prilagođava i majčinim potrebama

Očekujete li blizance? Ukoliko je odgovor da, nema potrebe brinuti se može li Vaše tijelo proizvesti dovoljno mlijeka za dvije bebe odjednom. Proizvest ćete gotovo dvostruku količinu mlijeka. Ukoliko iz nekog razloga niste u mogućnosti dojiti s obje dojke, dojka kojom dojite će udvostručiti svoj kapacitet. Dokle god održavate uravnoteženu prehranu, bit ćete idealno opremljeni za bebine potrebe. Zapamtite da konzumiranjem kravljeg mlijeka ne povećavate svoju vlastitu proizvodnju!


Pravilo je da prepustite vodstvo svojoj bebi kada se radi o dojenju. Morate vjerovati i bebi i sebi.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Majčino se mlijeko prilagođava trenutnim potrebama razvoja djeteta počevši od poroda.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0