Mokrenje u krevet

Objavljeno 15.01.2012. | Dobna skupina: 3-7, 7+

Noćno mokrenje je dosta česti problem u djece. Prema podacima Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju 20 posto petogodišnjaka, 10 posto desetogodišnjaka i 2 posto petnaestogodišnjaka ima taj problem.

Noćno mokrenje ili enureza je nehotično mokrenje u krevet za vrijeme sna u djece iznad navršene pete godine života. To se odnosi i na nehotično mokrenje koje se događa za vrijeme spavanja preko dana. Šestogodišnjaci bi u pravilu trebali imati potpuno razvijenu kontrolu nad uriniranjem

 Šestogodišnjaci bi u pravilu trebali imati potpuno razvijenu kontrolu nad uriniranjem.

U slučaju da je dijete spontano i na vrijeme uspostavilo kontrolu mokrenja, a zatim je nakon najmanje 6 mjeseci ponovo počelo mokriti u krevet, te ako uz noćno mokrenje, dijete ima i dnevne poteškoće kontrole mokrenja, uz nasljedne čimbenike, mogući uzroci su uroinfekcija i neke prirođene urološke abnormalnosti, te psihijatrijski poremećaji.

Ako dijete nakon navršene pete godine ima samo noćno mokrenje, a pretragama je ustanovljeno da nema drugih poteškoća niti organskih bolesti, te ako dijete ili roditelji drže da to za njih predstavlja problem potrebno je poduzeti liječenje.

Izvor: Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Noćno mokrenje ili enureza je nehotično mokrenje u krevet za vrijeme sna u djece iznad navršene pete godine života.

Napomena
Šestogodišnjaci bi u pravilu trebali imati potpuno razvijenu kontrolu nad uriniranjem.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing