Motivirajte djecu da štede!

Objavljeno 06.04.2013. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … medo stedo Koliko ste često djetetu rekli da „novac ne raste na drveću“? Slične izjave roditelji govore djeci diljem svijeta, a kako ih motivirati pomaže Medo Štedo!

I većina roditelja pokušava djeci usaditi osjećaj važnosti štednje i odgovornog ponašanja prema novcu. Za odrasle osobe koncept štednje je prilično jednoznačan: prije ili kasnije novac će nam biti potreban. Djeci se pak novac čini beskrajnim i ponekad je veoma izazovno naučiti djecu da ne kreću u ludo trošenje.

Kako djecu naučiti vrijednosti novca i odgovornom ponašanju? Negdje u srednjoj školi prvi će put na vlastitoj koži shvatiti da novac nije beskrajan i to tako što ga – neće imati. Ali odgovorno ponašanje prema novcu uči se od najranije dobi. Imajte na umu da jednostavne stvari kao što je raspoređivanje budžeta te plaćanje računa za djecu nisu nimalo jednostavne i da ih treba objasniti.

Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći kod razvoja svijesti o novcu:

  1. Raspoređivanje džeparca – kako će dijete raspolagati novcem ovisi o tome hoćete li mu davati mjesečni, tjedni ili dnevni džeparac. U obzir treba uzeti i djetetovu dob. Ukoliko je dijete mlađe, dopustite mu da samo odluči hoće li štedjeti za igračku ili novac odmah potrošiti na sličice. Tako će brže shvatiti što to znači rasporediti novac. Ako dijete već ide u školu, za raspolaganje novcem trebat će mu više truda jer će mu i želje biti veće..
  2. Štednja – otvorite štedni račun za dijete. To je dobar način planiranja unaprijed za sve nepredviđene okolnosti.
  3. Poslovi – u nas nije razvijen zapadnjački sustav dječjeg rada (primjerice, dostavljači novina i slično), ali možete djetetu dati jednostavne zadatke i onda ih nagraditi simboličnim iznosom.
  4. Roditeljska pomoć – u slučajevima kad dijete štedi za nešto, možete mu pomoći i reći da za svakih 10 ušteđenih kuna vi dodajete još 10 (ili koliko smatrate poštenim).
  5. Postavljanje ciljeva – velike stvari (bicikl, skupe igračke) mogu biti motivacija za štednju i odgovornijeg ponašanja. Postavite cilj, objasnite djetetu što se od njega očekuje i pomozite mu da taj cilj ostvari.
  6. Budite primjer – djeca o svijetu uče kroz ponašanje roditelja. Ako sami postavljate primjer odgovornog ponašanja, i dijete će ga slijediti.
  7. Dopustite im pogreške – dopustite djetetu da za, primjerice 10 kuna, pokuša kupiti igračku vrijednu 20. Objasnite im vrijednosti i pomozite da shvate pogrešku.

Prvi korak može biti otvaranje štednje! Povedite svojeg mališana u banku i saznajte kako otvoriti štednju. A možete i djetetu dopustiti da pita što ga zanima.

Više saznajte ovdje!

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Odgovorno ponašanje prema novcu uči se od najranije dobi.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0