Može li skupljanje sličica biti edukativno?

Objavljeno 12.05.2014. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … bombon logo Nitko od naše bliže i daljnje obitelji nije baš nogometni fan. Svatko on nas voli sport na svoj način, ali najvažnija sporedna stvar na svijetu nama nikako nije najvažnija. No, drugi po redu najmlađi član obitelji zaljubio se u nogomet i sve što ima veze s tim.

Bliži se svjetsko nogometno prvenstvo, o kojem nikad nisam željela previše biti informirana, ali iz dana u dan, bez svog interesa, saznajem sve više. Sve je počelo kad sam na kiosku dobila album "Brazil" i donijela ga svom šestogodišnjem Jurici. Mislila sam kako ćemo tu i tamo zalijepiti koju sličicu i dijete će se zabaviti. Ali nije bilo tako...

Počelo je skupljanje sličica i beskrajno listanje i čitanje albuma kad god se za to ukazala prilika. Uz velika slova počeo je čitati i mala jer je želio sve saznati, a nakon što je proučio koja država je koliko puta bila svjetski prvak, koja će igrati s kojom, u kojoj skupini, kojeg datuma, na kojem stadionu i uz prepoznavanje zastava slijedilo je istraživanje koja je država od navedenih najveća na svijetu i koliko ima stanovnika. Naučili smo kontinente, države svijeta i njihove zastave i kojem kontinentu pripada određena država. Tako dolazi do zaključka da je Australija kontinent i država, jako daleko od Hrvatske, a za Australiju igra igrač hrvatskog imena i prezimena. Igrači sa svih kontinenata, različitih rasa, različitih govornih područja i nacija igraju zajedno; Brazilac u Hrvatskoj, Hrvat u Švicarskoj, crni igrač u Nizozemskoj, Švicarskoj, Italiji, igrači Japana izgledaju drugačije od igrača Njemačke, itd.

Proučavanje sadržaja albuma išlo je tako daleko da je uspoređivanjem igrača saznao koji je (od onih koji su u albumu), najviši, koji najniži, koji je najstariji, koji najmlađi, koja je reprezentacija zabila koliko golova u kvalifikacijama, koji igrač igra za koji klub i u kojoj državi. Naučili smo množiti sa četiri i pet, jer cijena jednog paketića je 4 kune, a u jednom paketiću dobiješ pet sličica. Koliko kuna nam treba za dva, tri ili četiri paketića i koliko će sličica dobiti ako kupimo određeni broj paketića. Ako od tri paketića imamo četiri duplića koliko ćemo sličica zalijepiti u album, itd. Zabavljamo se, učimo povijest, zemljopis, vježbamo čitati, pisati, zbrajati, oduzimati, množiti, a najvažnije je da smo kroz skupljanje sličica naučili koliko je različitosti u našem svijetu i baš te različitosti svijet čine lijepim. 

Prihvaćanje, uvažavanje i poštivanje različitosti rađa toleranciju, a to znači prihvaćanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita u svojim nastupima, situacijama, govoru, ponašanju i vrijednostima imaju pravo da žive u miru i da budu kakvi jesu. 

Autor: Josipa Franjić Radulović

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0