Mozgalice za bebe

Objavljeno 04.11.2013. | Dobna skupina: 0-1

Čuvarkuća u suradnji s … nivea baby logo Beba se rađa programirana da uči, sa svih pet skoro razvijenih osjetila.Ona je spremna procesuirati informacije u pogledu veza, emocija, jezika i zaključivanja.

Tijekom prve godine života djeteta on ili ona doživljava nevjerojatnu transformaciju iz novorođenčeta u aktivno i znatiželjno malo dijete. Potičite razvoj vašeg djeteta što je više moguće tijekom ovoga eksplozivnog razdoblja rasta. Ljudsko novorođenče rođeno je programirano da uči, s razvijenih svih pet osjetila. Od rođenja dijete je sposobno obrađivati obavijesti o odnosima, emocijama, jeziku, te zaključivati. Mozak vaše bebe rast će i razvijati se kao i njezine intelektualne, fizičke i emocionalne sposobnosti zahvaljujući primjerenoj stimulaciji poput igre, pjevanja, maženja i ljuljanja, hranjenja, njege i vaše ljubavi.

Komunicirajte s vašim djetetom što više možete, pogotovo kad je još malo. To uključuje sve, od čestog zajedničkog čitanja i svakidašnjih razgovora do korištenja aliteracija, rime, recitacija i abecede. Mijenjajte ton i glasnoću, tepajte i često izgovarajte bebino ime kako biste je ohrabrili da reagira na zvukove i poznate riječi.

Vi znate najbolje na što vaša beba reagira, kako uči i uživa. 

Čak i ako vaša beba još ne govori, ona upija jezik, uči nove riječi i stvara poveznice u mozgu. Dvojezične, odnosno višejezične obitelji mogu koristiti više od jednog jezika u komunikaciji s bebom. Drugi jezik može se odmah učiti; dok god sve jezike često koristite, djeca će ih lako upijati. Pomislite samo koliko riječi (i jezika) vaše dijete može naučiti prije nego što krene u školu! S druge strane, to nije obvezno. Stoga ni sebe ni bebu nemojte stavljati pod nepotrebni pritisak.

Činjenica je da je bebama potreban dodir i kontakt s ljudima kako bi se osjećale sigurnima. Nošenje i maženje gradi povjerenje i razvija bliskost, i jedno i drugo ostat će uz dijete tijekom cijelog života. Jednostavna interakcija, poput podizanja i nošenja bebe kada plače, stvara dugotrajnu emocionalnu vezu. Grljenje, poljupci, masaže, sve to pomaže bebama. Potaknite bebu da igrajući se otkriva svoje tijelo. Neka dodiruje i drži svoja mala stopala ili prstiće. Kupanje i njega nakon kupanja idealna su prilika za to. Istodobno njegujete kožu svoje bebe s NIVEA Baby blagom kupkom i mlijekom za tijelo.

Bebama je gotovo sve novo, pa se stoga roditelji ne bi trebali brinuti o novim stvarima koje beba treba vidjeti i raditi svaki dan jer će se one dogoditi same od sebe. Odlazak u trgovinu  ili igranje s kartonskom kutijom mogu biti isto tako uzbudljivi kao i odlazak u zoološki vrt ili igranje sa skupom igračkom. Važno je potaknuti bebu na korištenje svih pet osjetila te joj dopustiti da okusi, dodirne, vidi, čuje i pomiriše što je više moguće.

Kao roditelj već činite puno kako biste potaknuli rad mozga vaše bebe iako se niste obratili stručnjacima ili posegnuli za posebnim tehnikama. Vi znate najbolje na što vaša beba reagira, kako uči i uživa. Vaša rana interakcija s djetetom jednako je važna kao i sve drugo. Kada se koncentrirate na stvaranje dobrog odnosa s vašim djetetom, oboje ćete napredovati.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing