Mučnine i povraćanje u trudnoći

Objavljeno 30.12.2015. | Dobna skupina: Prije poroda

Uobičajeni naziv "jutarnje mučnine" pogrešno su imenovane trudničke tegobe jer se one ne pojavljuju samo ujutro nego i u podne i navečer, odnosno tijekom cijelog dana.

Mučnina i povraćanje javljaju se kod nešto više od 50 posto trudnica. Srećom one rijetko toliko utječu na majčinu prehranu da bi naštetile fetusu.

Čak i ako žena tijekom prvih mjeseci zbog mučnina izgubi na težini, to neće imati posljedica na plod ako kasnije u trudnoći taj gubitak nadoknadi. Mučnine u većini slučajeva prolaze u prvom tromjesječju trudnoće.

Lijeka nema, ali postoje načini da ublažite simptome mučnine i umanjite njezin učinak na svoju trudnoću. Hrana bogata bjelančevinama i ugljikohidratima ublažava mučninu. Treba piti puno tekućine, osobito ako mučninu prati i povraćanje. Ako vam tekućina izaziva mučninu jedite krutu hranu koja sadrži puno vode, kao što su agrumi, dinje i povrće, osobito zelena salata. Liječnik bi vam mogao prepisati vitaminski dodatak kako biste nadoknadili hranjive tvari, no nemojte uzimati bilo kakav tradicionalni ili biljni lijek ako se niste posavjetovali s liječnikom.

Hrana bogata bjelančevinama i ugljikohidratima ublažava mučninu 

Jedite češće, a ujutro dvadeset minuta prije planiranog ustajanja pojedite obrok bogat ugljikohidratima koja vam ne izaziva mučninu (krekere od cjelovitog brašna ili riže, suhe žitne pahuljice ili šaku grožđica). Navečer prije spavanja pojedite nešto bogato bjelančevinama i složenim ugljikohidratima (mlijeko, kolač s mekinjama). Izbjegavajte vidjeti, pomirisati i okusiti hranu koja vam izaziva mučninu. Osjetilo mirisa je kod trudnica osobito osjetljivo tako da nemojte ni za druge spremati hranu čiji miris vam smeta.

Više spavajte i odmarajte se. Ne iskačite naglo iz kreveta jer nagli pokreti pojačavaju mučninu. Ublažite stres, pokušajte s tehnikama meditacije i vizualizacije te narukvicama koje pritišću akupresurne točke s unutarnje strane zapešća koje ne izazivaju nikakve nuspojave.

Važno je nakon svakog povraćanja doro očistiti usnu šupljinu kako biste otklonili bakterije koje mogu uzrokovati oštećenje zuba i desni.

Izvor: Što očekivati u trudnoći, Heidi E. Murkoff, Arlene Eisenberg, Sandee E. Hathaway

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

0

Osjetilo mirisa je kod trudnica osobito osjetljivo.

Napomena
Jedite češće, a ujutro dvadeset minuta prije planiranog ustajanja pojedite obrok bogat ugljikohidratima.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing