Na koji način s djetetom pisati domaću zadaću

Objavljeno 10.05.2013. | Dobna skupina: 7+

Čuvarkuća u suradnji s … yoyo logo Domaća zadaća je neizostavni dio obrazovanja i jako važan čimbenik u uspješnom svladavanju gradiva.

Pisanje domaće zadaće služi tome da dijete ponovi i uvježba ono što je učilo u školi,da se pripremi za sljedeći sat,da proširi svoje znanje ,nauči koristiti literaturu ali i da se nauči samostalnosti i odgovornosti .

Zadaća i uloga roditelja je da dijete potiče na samostalno izvršavanje domaće zadaće te ukoliko je djetetu potrebna pomoć,pomoći mu,ali to ne znači uraditi zadaću umjesto njega.

Mnogim roditeljima pisanje domaće zadaće s djetetom  predstavlja poteškoću zbog umora i previše obaveza na poslu i kod kuće.

Evo nekoliko savjeta kako kvalitetno pomoći djetetu u pisanju zadaće:

  • Već od samog početka školovanja, znači već u prvom razredu napravite plan pisanja domaće zadaće.
  • To znači da dogovorite vrijeme koje najbolje odgovara djetetovom dnevnom rasporedu, ovisno o tome je li škola ujutro ili popslijepodne, kad je dovoljno odmorno i koncentrirano. Također je vrlo važno da dijete ima svoje  mjesto za pisanje zadaće,koje je dovoljno osvijetljeno te organizirano na način da mu je sav potreban pribor na dohvat ruke, a sve ono što mu može odvlačiti pažnju maknite.
  • Uvijek potičite dijete da samostalno pokuša riješiti svoju zadaću, ali mu pokažite da ste tu ukoliko zatreba pomoć, bilo samo da prekontrolirate urađeno ili pomognete pronaći rješenje.
  • Ukoliko dijete treba pomoć u svladavanju određenog dijela gradiva, dajte sve od sebe, budite strpljivi u objašnjavanju  i ne pokazujte razočarenje ako ne ide sve brzo i lako kako ste očekivali.
  • Nagradite pohvalom svaki uspjeh, smijte se i pogreškama, a izbjegnite ljutnju na dijete.
  • Ohrabrujte i potičite djetetovo kreativno razmišljanje te samouvjerenost.
  • Ne zadržavajte se predugo na jednom dijelu gradiva,jer možete postići suprotan učinak, te često radite male pauze u radu.
  • I za kraj, pokažite pozitivan stav i odobravanje prema učiteljima i školi,umjesto prigovaranja, jer vaš zadatak je raditi zajedno s njima,a ne protiv njih,radi najboljeg interesa vašeg djeteta.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Prilikom prvog besplatnog oglednog sata koji traje cca. 30 min osoba pedagoške struke procijeniti će razinu i potrebe djeteta te s roditeljem/ima održati sastanak kako bi donijeli zajednički zaključak o količini pomoći pri učenju i edukaciji.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0