Najbolji patlidžani
Jelo potječe s Bliskog istoka (meni su ga prvi put pripremali prijatelji iz Izraela) a vjerujem da ga se u raznim oblicima priprema svuda po Mediteranu.
Ovo nam je jedno od omiljenih jela, bilo kao glavni obrok ili kao prilog. Odlično pristaje uz meso i ribu, odlično je toplo ili hladno. Savršen za svaki roštilj ili piknik.
Moji su patlidžani i rajčice srećom iz organskog uzgoja. U nedostatku svježih rajčica možete uzeti i one propasirane iz staklenki.
Sastojci:
- 2 patlidžana
- pola kg rajčice, što zrelije to bolje
- češnjak 1-2 režnja ili po želji više
- šaku peršina, sitno narezanog
- sol
- papar
Priprema:
1. Patlidžan narezati na kolutove, posoliti i ostaviti pola sata da puste vodu.
2. Narezati rajčice na kolutove. Peršin sitno narezati a češnjak protisnuti ili naribati. Patlidžan obrisati kuhinjskim papirom, premazati maslinovim uljem i peći u tavi (još bolje na onoj s rebrima) ili na roštilju. Druga je – originalna – varijanta puno ukusnija ali i nezdravija – patliđane pržiti u dosta ulja. Ovo je preporučam jer upiju stvarno jako puno ulja.
3. Na dno lonca staviti red rajčica (ili njihov sok ili propasirane rajčice ili što već koristite), posoliti i popapriti, dodati malo češnjaka i peršina, pokriti redom patlidžana. Patlidžane ponovno pokriti rajčicama i tako redom dok ne potrošite sve sastojke. Kuhati na srednje jakoj vatri oko 30 minuta.
U slast!