Najčešća pitanja o Baby Signs programu

Objavljeno 30.09.2011. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Čuvarkuća u suradnji s … Baby Signs program koristan je za svu djecu. Evo odgovora na najčešća pitanja.

Tko sve bi trebao znakovati?
Najbogatiji izvor i poticaj za znakovanjem su najčešće roditelji djeteta, no ako dijete doživljava atmosferu znakovanja i kod djeda i bake i u vrtiću onda je to najidealnija, odnosno najpoticajnija okolina za dijete.  

Što se sve može komunicirati znakovima?
Bebe imaju puno toga za reći ... i prije nego što zaista progovore. Uz Baby Signs® Program znakovnog jezika za bebe, bebe i djeca mogu komunicirati ono što vide, trebaju, pa čak i ono što osjećaju.

Da li djeca otežano progovore ako mogu znakovati?
Znakove koriste i odrasli i djeca od pamtivijeka. Znate i bez korištenja riječi kad netko kaže "da", "ne", "ne znam", "lijevo", "desno" i sl. Kada pokušavate komunicirati s nekim tko ne govori isti jezik koristit ćete se rukama i pokazivat ćete znakove. Djeca kreiraju vlastite znakove i bez da ih posebno podučavamo. Na primjer, mahanje rukama kao krilima služi da bi nam rekli kako su vidjeli pticu ili dahtanje s isplaženim jezikom služi da bi imitirali psa. Učenje znakovnog jezika samo je još jedan korak/dodatak u prirodnoj evoluciji komunikacije djece. Neka njihova kreativnost razvija vlastiti karakter, a mi ćemo im pomoći da nauče i druge znakove. Rezultat će biti prekrasna veza koja se stvara između djeteta i roditelja.

Usporava li korištenje znakovnog jezika razvoj govora?
Uporaba znakova apsolutno ne usporava razvoj govora! Ustvari, u dugogodišnjem istraživanju koje je provelo Sveučilište u Kaliforniji otkriveno je upravo suprotno: uporaba znakova olakšava djeci učenje govora. Kada su uspoređena djeca koja su se služila znakovima i ona koja nisu otkriveno je da su djeca koja su se služila znakovima neprestano dobivala više bodova na standardiziranim testovima receptivnog razvoja jezika (koliko razumiju) i ekspresivnog razvoja govora (koliko znaju reći/govoriti).

Kako su povezani znakovanje i emocionalni razvoj?
Znakovanje čini bebe sretnima, no isto tako im omogućuje započeti izražavati i druge pozitivne emocije kao što je to empatija.

Uporaba Baby Signs® znakovnog jezika potiče samopoštovanje i samopuzdanje.
Ono na što se svodi samopoštovanje svakog od nas jest da se u svojim očima i očima drugih ljudi doživimo kao sposobna i vrijedna osoba. To je upravo ono što uporaba znakova pruža našim bebama. Iz razloga što mogu učinkovito komunicirati s osobama koji se brinu o njima i koje jednako tako pozitivno reagiraju na tu komunikaciju, Baby Signs® bebe razvijaju osjećaj ponosa u svojim postignućima, što daje čvrstu podlogu za razvoj njihovog samopoštovanja i samopouzdanja.

Kako se djeca koja znakuju uklapaju u neznakujuću okolinu?
Djeca koja koriste znakove su "shvaćenija" od strane svojih najbližih i uz puno pozitivnih interakcija postaju samouvjerena i s puno samopoštovanja. Kada dođu u "neznakujuću" okolinu jednako će se otvoreno i samouvjereno ponašati, a  "neznakujuću" okolinu na svoj će način uvjeriti da ih pokušaju razumjeti i uspostaviti kontakt s njima.

Kako znakovanje potiče intelektualni razvoj?
Uporaba Baby Signs® znakovnog jezika potiče intelektualni razvoj. Dr. Acredolo i dr. Goodwyn su posjetili sudionike svog prvotnog istraživanja i u dobi od osam godina. Svako dijete je polagalo tipičan test inteligencije za djecu. Rezultati su bili vrlo impresivni. Nakon izoliranja obiteljskih prihoda, edukacije roditelja i ostalih brojnih faktora koji znaju utjecati na kvocijent inteligencije, pokazalo se da djeca koja su se koristila znakovnim jezikom za bebe imaju značajno viši kvocijent inteligencije (prosječnih 114 bodova) u odnosu na djecu koja se nisu koristila znakovima (prosječnih 102 boda). To je punih 12 bodova razlike!

Koliko je vremena potrebno odvojiti za poučavanje znakova?
Prednost korištenja znakova jest da zaista ne oduzima nikakvo dodatno vrijeme. Jednom kad naučite koristiti se znakovima to će postati dio svakodnevnih aktivnosti bez potrebe za dodatnim alociranjem vremena. Čak, suprotno, uštedjet ćete vrijeme, jer kad dijete može reći što želi sve je lakše. Koliko je vremena potrebno uložiti u učenje znakova? Postoji nekoliko mogućnosti. Možete kupiti i čitati knjige, pronaći informacije na internetu, što može potrajati dosta vremena, a možete i prisustvovati Baby Signs® tečajevima za roditelje. Tečaj traje dva sata, a naučite sve što vam je potrebno. Već danas se možete prijaviti na jedan od tečajeva i početi učiti znakovni jezik vašeg djeteta.

Gdje se uči znakovanje?
Znakovni jezik za bebe se može naučiti na Baby Signs® Radionicama. Radionice se održavaju diljem Hrvatske. U sklopu radionica su predviđeni i kvalitetni popratni materijali koje polaznici kasnije koriste kod kuće prilikom primjene Baby Signs® Programa. Baby Signs® Program se primjenjuje u hrvatskim vrtićima, bolnicama te ustanovama specijaliziranim za rad s djecom s teškoćama u razvoju.

Mogu li djeca s teškoćama u razvoju naučiti znakovanje?
Znakovanje je korisno i za djecu s teškoćama u razvoju. I to za:

 • Djecu koja ne mogu razviti govor
 • Djecu koja usporeno razvijaju govor
 • Djecu koja nerazumljivo govore
 • Djecu s Down sindromom
 • Neku djecu s autizmom
 • Djecu s ADHD sindromom
 • Sramežljivu djeca
 • Djecu sa selektivnim mutizmom

Mnoštvo je načina na koji djeca s teškoćama u razvoju i njihovi skrbnici profitiraju korištenjem Baby Signs® Programa:

 1. Smanjuje frustraciju i gradi povjerenje
 2. Daje djetetu mogućnost da izrazi svoje potrebe
 3. Jača povezanost između djeteta i odrasle osobe
 4. Potiče pozitivni emocionalni razvoj
 5. Razvija djetetovo samopouzdanje
 6. Služi kao alternativno ili augumentativno sredstvo komunikacije

Pomaže li znakovanje kod učenja stranih jezika?
Znakovanje je vrlo korisno u ranom usvajanju drugog jezika. Znakovi će stvoriti svojevrstan most između dvaju jezika. U Americi je vrlo čest slučaj da djeca odrastaju u dvojezičnom domaćinstvu tako da je ova tema bila prilično istraživana. Rezultat je vrlo pozitivan. Znakovi pomažu djeci povezati važnost dvije različite riječi s jednim značenjem i razumjeti da se isti pojam može izraziti pomoću različitih zvukova (riječi).

Autor: Baby Signs

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Kada su uspoređena djeca koja su se služila znakovima i ona koja nisu otkriveno je da su djeca koja su se služila znakovima neprestano dobivala više bodova na standardiziranim testovima receptivnog razvoja jezika (koliko razumiju) i ekspresivnog razvoja g

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0