Najčešće bakterijske infekcije kože

Objavljeno 23.03.2012. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Koža nije sterilna. Na koži se nalaze „dobre“ bakterije koje čine fiziološku ili saprofitnu floru te spriječavaju naseljavanje patogenih mikroorganizama.

Patogeni mikroorganizmi kao što su zlatni stafilokok, beta-hemolitički streptokok i drugi prolazno mogu naseliti kožu i ako nađu povoljne uvjete za razvoj, uzrokovati infekciju. Koža tek rođenog djeteta u prvim se danima života kolonizira fiziološkom florom. Ako osoba koja je u dodiru s novorođenim djetetom ima neki od patogenih uzročnika na svojim rukama može doći do kolonizacije kože novorođenčeta patogenim bakterijama i uzrokovanja infekcija koje su za ovu dob zbog nezrelosti imunološkog sustava izrazito opasne i mogu biti smrtonosne. Zato je najvažnija zaštitna mjera za spriječavanje infekcija kože da sve osobe koje su u kontaktu s djecom REDOVITO PERU RUKE. Ruke prati barem 30ak sekundi, tekućim sapunom, dobro istrljati cijelokupnu površinu ruku, dlanova, zapešća, područja između prstiju i ispod noktiju. Za brisanje ruku najbolje je upotrebljavati papirnate ručnike.

Najvažnija mjera sprječavanja infekcija kože jest redovito pranje ruku

Impetigo contagiosa ili "medene kraste" najčešća je površinska bakterijska infekcija kože uzrokovana zlatnim stafilokokom ili beta hemolitičkim streptokokom grupe A. Obično se javlja u djece predškolske i rane školske dobi u toplim, ljetnim mjesecima. Uzročnik infekcije je često u sluznici nosa ili oko anusa, a djeca ga prljavim rukama prenesu do drugih dijelova tijela. Promjene na koži uključuju mjehure ispunjene gnjojem i ranice prekrivena krastom zlatnožute boje. Najčešće su lokalizirane na licu, oko nosa, ustiju, na rukama ali i na bilo kojem drugom dijelu tijela. Lezije mogu bili pojedinačne ili ih može biti više. Impetigo se može javiti na klinički nepromjenjenoj koži (iako je potreban prekid integriteta kože da bi bakterija mogla izazvati infekciju, obično je dovoljna ogrebotina noktom), ali je puno opasnije javljanje impetiga na oštećenoj ili bolesnoj koži npr oko dermatitisa, kirurških rana ili opeklina kože.

Relativno česta površinska infekcija kože u dječjoj dobi može zahvatiti uglove usana i naziva se Angulus infectiosus oris, perleche ili žvale. Nastaje kao poljedica stalnog vlaženja i oblizivanja uglova usana te sekudarne infekcije bakterijama ili gljivom candidom.

Liječenje impetiga najčešće uključuje lokalno liječenje. Važno je oblozima ili antiseptičkim kupkama svakodnevno uklanjati kruste. U dogovoru s liječnikom primjeniti kreme ili masti na bazi antibiotika više puta tijekom dana. Nokte na rukama odrezati i dobro čistiti, da bi se spriječilo daljnje širenje infekcije. Naučiti dijete da redovito i pravilno pere ruke. Ako lokalna terapija nije dovoljna liječnik se može odlučiti i za sistemsku antibiotsku terapiju.

Autor: dr. Nives Pustišek

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Svi koji dolaze u kontakt s bebama moraju oprati ruke.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing