Najčešći mitovi u trudnoći (3)

Objavljeno 05.12.2011. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Ako ste propustili Baby bonus emisiju na HTV-u, na Čuvarkućinim stranicama možete pronaći najvažnije preporuke. Ginekologinja Romana Dmitrović odgovara na najčešća pitanja koja imaju trudnice.

Je li istina da trudnice ne smiju bojiti kosu?

Jednom mjesečno, jednom u dva mjeseca, izvlačenje pramenova i slično nije štetno. Ako se netko zaista boji, preporučujemo da se u prvih dvanaest tjedana, odnosno tijekom organogeneze ne ide na bojanje kose, a kasnije se može. Naravno, ne treba svaki dan bojati kosu.

Je li istina da trudnice ne smiju jesti neke vrste riba?

Tu postoje neke dileme. Riba je jako korisna u prehrani trudnica. Međutim, tuna, sabljarka, morski pas i još neke vrste riba mogu akumulirati živu i živine spojeve koji se pak preko posteljice mogu prenijeti i na dijete. To je ranije bilo manje zastupljeno nego u današnje vrijeme kada imamo i zagađenost mora i umjetnu proizvodnju riba. U ograničenim količinama i ta je riba dopuštena. Dakle, nećete jesti tunu ili sabljarku svaki dan, ali jednom tjedno ili dvaput mjesečno ne mogu škoditi.

Trudnica jede za dvoje?

To nas trudnice najčešće pitaju, ali to nije istina. U trudnoći je dovoljno za 200 do 300 kalorija dnevno povećati unos hrane. Bolje je paziti što se jede i obogatiti prehranu hranjivim tvarima, ali nikako jesti za dvoje. Normalno je da se u trudnoći dobije 9 do 12 kilograma. Ako se dobije i koji kilogram više, to će sve nestati nakon poroda, ali nikako ne jesti za dvoje.

Romana Dmitrović, specijalist ginekolog

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

4

U umjerenim količinama bebi ne štete ni boje za kosu ni riba.

Napomena
Ne treba jesti za dvoje: tijekom trudnoće mami treba svega 200-300 kalorija više nego inače.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0