Najčešći problemi tijekom dojenja

Objavljeno 23.05.2016. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Kada s dojenjem nema problema i majka i dijete se osjećaju zadovoljni i sretni. Povremeno ipak neki poremećaj, a nekada i samo oštećenje bradavica mogu navesti majku da napusti dojenje, odričući se tako mnogih prednosti.

Majčino mlijeko sadrži mnoge hranjive sastojke potrebne nesamo za rast djeteta, već i za njegov bolji neurološki i psihički razvoj. Vrlo lako se razgrađuje pa djeca nemaju problema s probavom. Majčino mlijeko ima i zaštitnu funkciju protiv brojnih bakterija.
Dojenje produžuje prisnu povezanost majke i djeteta, koja se stvara tijekom cijele trudnoće. Dijete se osjeća zaštićenim i sigurnim u kontaktu s toplinom i mirisom majčine kože. Dokazano je da se mame drukčije ponašaju prema djeci koju doje, iako toga nisu svjesne. Dojenu se djecu više mazi, više im se priča, više nosi. Ta djeca odrastaju samosvjesnija, prije progovore i prije počinju slagati rečenice od djece hranjene na bočicu. Jedan od razloga je i taj što dojenje traje dulje od trajanja obroka bočicom, pa mama ima vremena duže se posvetiti djetetu.
Kada s dojenjem nema problema i majka i dijete se osjećaju zadovoljni i sretni. Povremeno ipak neki popremećaj, a nekada i samo oštećenje bradavica mogu navesti majku da napusti dojenje, odričući se tako mnogih prednosti.

Opisat ćemo nekoliko najčešćih situacija koje mogu uzrokovati neugodnosti. Pomoći ćemo vam kako riješiti probleme, da ne bi kao prvo i jedino rješenje postala bočica.


Bradavice nisu dovoljno istaknute

Jedan od problema koji se može javiti na početku dojenja jest da dijete ne može dobro, odnosno dovoljno duboko i dovoljno čvrsto prihvatiti dojku. Dva su razloga:

  • Bradavica je jedva naznačena ili potpuno izravnana s okolnom kožom kada zbog naglog nadolaska mlijeka dojke postanu nabrekle i teške, a koža na njima napeta. Ako su bradavice sitne ili nisu dovoljno istaknute, a dojka nije nabrekla, dijete neće imati problema s dojenjem jer će uvlaćenjem okolne kože stvoriti dovoljno veliku “bradavicu” i moći doći do mlijeka.
  • Bradavica je uvučena ili se uvlači pri svakom podražaju. Tu se radi o takvoj anatomskoj građi, koja je često nasljedna.


Kod plosnatih ili malih bradavica dobro ih je prije dojenja malo podražiti, najbolje masiranjem. Kako se masira bradavica? Prihvatite jeizmeđu palca i kažiprsta, nježno je trljajte i pritom izvlačite. Nakon pet do deset takvih pokreta vidjet ćete da je očvrsnula. Ako je dojka nabrekla,
dijete je neće moći prihvatiti, a niti masažom nećete ništa postići. Nabreklu dojku treba prije hranjenja djelomično izdojiti (najbolje ručno uz masažu gornjih dijelova). Izdajanjem treba omekšati dio areole oko bradavice i kada to postignete, vidjet ćete da se bradavica ponovno stvara.
Izdajati nekada treba i desetak minuta. Ako se bradavica vrlo brzo ponovno povlači, dobro ju je nekoliko puta dotaknuti kockom leda.

Premalo mlijeka

Jedan od glavnih problema dojenja je “nedostatak mlijeka”. No, treba znati da samo 2-5% majki nema mlijeka za svoje dijete, dok sve druge sasvim sigurno mogu imati dovoljno mlijeka za isključivo dojenje prva četiri mjeseca života. Osnovno pravilo je stavljati dijete na prsa
što češće i držati ga na prsima što duže. Samo čestom stimulacijom dojka će proizvoditi sve više mlijeka. To pravilo vrijedi za prve dane dojenja, ali isto tako i kasnije kada vam se učini da dijete traži više, a vaše su dojke “prazne”.
Postoje stvarno razdoblja u prvim mjesecima, kada dijete, koje je do tada bilo zadovoljno količinom mlijeka, počinje tražiti više. To se obično zbiva između tri i četiri tjedna života, pa s dva ili dva i pol mjeseca i s četiri mjeseca. I tada, kao i na početku dojenja, stavljajte
dijete često na prsa, odnosno onoliko koliko ono želi i vidjet ćete da će za 24 sata odnosno 48 sati biti taj problem riješen. Vaše će dojke stvarati više mlijeka i dijete i vi ćete biti zadovoljni.
Općenito je nedostatak mlijeka posljedica malog broja prekratkih podoja.

Autorica: Prim. dr. Nevena Letica Protega, pedijatar – neonatolog

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Dojenje produžuje prisnu povezanost majke i djeteta, koja se stvara tijekom cijele trudnoće. Dijete se osjeća zaštićenim i sigurnim u kontaktu s toplinom i mirisom majčine kože.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing