Najčešći uzroci umora kod djece

Objavljeno 27.07.2016. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Mnogo je razloga da se djeca unatoč dovoljnom spavanju osjećaju umorno i bezvoljno, a ovdje vam navodimo neke od najčešćih.

Nekvalitetna prehrana - Premalo hrane je očit znak umora, međutim kriva vrsta namirnica koje se konzumiraju može također biti problem. Ako vaša djeca dan započinju palačinkama ili krafnama, takozvanim praznim kalorijama, šećer u njihovoj krvi će poskočiti, a zatim naglo pasti. Rezultat je – umor! Pokušajte omogućiti djeci bogate doručke, ipak je prvi obrok u danu najvažniji. Uključite proteine i složene ugljikohidrate kao što su jaja i cjelovite žitarice kako bi djeca dobila dovoljno energije.

Anemija ili slabokrvnost - Ovo je jedan od najučestalijih uzroka umora, a jedini način da se otkrijete pati li vaše dijete od anemije je da vas liječnik uputi na analizu krvi. Nedostatak željeza u krvi vrlo je čest kod djece i žena, posebno onih žena koje imaju obilne menstruacije i djevojčica u pubertetu. Kako biste spriječili pojavu anemije, ključna je zdrava prehrana, s namirnicama bogatima željezom (npr. zeleno lisnato povrće poput špinata i kelja), a ako se utvrdi niska razina željeza u krvi potrebno je dodatno uzimanje željeza putem suplemenata.

Problemi sa štitnjačom - Previše ili premalo lučenje hormona štitnjače može prouzročiti umor, uspavanost pa i nekontrolirano debljanje. Kako bi se utvrdile nepravilnosti u radu štitnjače, određene potrebno je provesti potrebne krvne pretrage i rtg / uzv štitnjače, nakon čega će biti prepisana odgovarajuća terapija.

Apneja i drugi poremećaji spavanja - Ako djeca noću dobivaju od sedam do devet sati sna i još uvijek se bude pospana, postoji mogućnost da imaju problema s apnejom - kratkotrajnom prestanku disanja u snu u razmacima od 10 do 30 sekundi. To se može ponavljati vrlo često tijekom jedne noći, zbog čega se djeca ujutro mogu probuditi neispavana i s glavoboljom. Tu su naravno i problemi s devijacijom septuma nosa, česte noćne more, tikovi i slično, a sve to može prouzročiti dugotrajan osjećaj umora.

Dijabetes - Kod dijabetičara šećer ostaje u krvotoku i ne apsorbira se u stanice gdje se može pretvoriti u energiju. Rezultat je tijelo koje nema "goriva", unatoč činjenici što se unosi dovoljno hrane. Ako vaše dijete muči stalni osjećaj umora, obratite se liječniku zbog mogućeg dijabetesa. Pravila prehrane dijabetičara se moraju strogo poštivati kako bi se bolest držala pod kontrolom. Terapija inzulinom, lijekovi koji će tijelu pomoći obraditi šećer i promjene životnih navika su obvezne.

Srčani poremećaji - Mnogi ljudi žive s određenim srčanim manama i bolestima, a nisu ih niti svjesni. Umor je jedan od znakova problema sa srcem, posebno kod žena i djece. Ukoliko vam djeca imaju problema s tjelesnom aktivnošću koju su prije radila s lakoćom i ako se počinju osjećati loše kada se gibaju ili vježbaju, to može biti jedan od znakova da nešto nije u redu s radom srca.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Prepoznajte zamke umora kod djeteta i proučite gdje odlazi njegova energija.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0