Najnoviji rezultati testiranja dječjih autosjedalica

Objavljeno 18.11.2012. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Hrvatski autoklub objavio rezultate drugog ovogodišnjeg testiranja dječjih sjedalica.

Autoklubovi godinama upozoravaju na važnost korištenja dječjih auto sjedalica, a jedna od tradicionalnih akcija je i redovito testiranje koje je ove jeseni uključilo 15 različitih proizvoda svih grupa težine. Pritom je fokus, kao i u prethodnim testiranjima, bio usmjeren na sigurnost, jednostavnost uporabe i ergonomiju, sadržaj štetnih sastojaka te čišćenje i završnu obradu. Šest auto sjedalica pritom je dobilo ocjenu dobar i tako ostalo na korak do maksimalne ocjene. Riječ je o sjedalicama Graco Junior Baby s i bez baze, Römer Duo Plus, Kiwy SPF 1 Isofix, Kiddy Guardianfix Pro 2 i Takata Maxi Isofix. S druge strane, tri proizvoda prošla su s najgorom mogućom ocjenom loše, od kojih dva zbog nedovoljne sigurnosti. Tako se sjedalica Casualplay Baby Zero Plus s Isofix bazom pokazala lošom pri frontalnom sudaru, Nania Trio Plus pri frontalnom i bočnom sudaru, dok je kod sjedalice Bébécar Easymaxi EL sadržaj štetnih sastojaka bio previsok pa je to rezultiralo najgorom opisnom ocjenom.

U HAK-u naglašavaju: Istraživanja pokazuju da većina ljudi u automobilima ne prevozi djecu na siguran način jer uopće ne koriste dječju auto sjedalicu ili je koriste na nepravilan način koji djeci ne osigurava maksimalnu zaštitu.

Bez obzira na rezultate, svaka od testiranih autom sjedalica bolja je od nikakve. One su jedini prihvatljivi način postizanja dječje sigurnosti, u najvećem broju nesretnih slučajeva, spasit će život djeteta i smanjiti ozbiljne posljedice, a na njihovo korištenje vozače obvezuje i Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Zaključak je stoga jasan i nesumnjivo poznat vozačima i roditeljima: „Auto sjedalica – uvijek i bez iznimke!“

Više informacija o testiranju kao i rezultatima pojedinih dječjih sjedalica dostupno je u Reviji HAK te web stranicama HAK-a.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Izuzetno je važno da se svaki roditelj informira o autosjedalicama, nabavi autosjedalicu koja odgovara dobi i veličini djeteta te je ispravno postavi u automobil.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0