Najzdravije rođendanske torte

Objavljeno 11.05.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Kada su u pitanju kolači i torte, za svoje najmlađe naravno uvijek želimo izabrati najbolje. No doći do zdrave torte koja to uistinu i jest, nije lako!

Unatoč tome što se riječ zdravo pojavljuje u imenima i na deklaracijama mnogih proizvoda, većina sastojaka koji se u njima koriste su, nažalost, sve samo ne zdravi za naše mališane!

Ukoliko dijete kod kuće svakodnevno jede svježe skuhane obroke od kvalitetnih namirnica, naravno da poneki komad ne-toliko-zdrave torte na rođendanskim proslavama jednom u nekoliko mjeseci neće pretjerano naškoditi. No, budući da se danas većina recepata komercijalnih kolača i torti, kao i onih koji se pripremaju kod kuće, baziraju na osiromašenom i izbjeljenom brašnu, visoko rafiniranom šećeru, teško probavljivom mlijeku, s dodatkom praška za pecivo s aluminijem te umjetnih bojila i aroma, na tako važan i veseo dan kao što je rođendan, djeci u stvari nudimo nešto što ne bi nikako željeli da ikad pojedu, kada bi osvjestili koliko su ti proizvodi loši za zdravlje!

Najzdraviji kolači i torte moraju biti ukusni i slatki, ali ne previše slatki!

Često čujem izgovore poput "Pa to svi jedu!" , "I mi smo na tome odrasli pa nam nije ništa!" i slično, ali zaboravljamo da je danas, više nego ikada prije, potrebno pripaziti na porijeklo namirnica s kojima kuhamo ili gotovih proizvoda koje kupujemo, što je u njima i hoćemo li razliku u cijeni između proizvoda visoke kvalitete i lošeg proizvoda jednom platiti narušenim zdravljem...

Postavlja se pitanje kakav bi to onda bio najzdraviji kolač ili torta te što on sadrži (ili ne sadrži) i zašto su sastojci koji se koriste za pravljenje takvih slastica bolji od klasičnih sastojaka?

Evo smjernica:

Zaslađivači

Zdraviji kolači i torte ne smiju sadržavati visoko rafinirane šećere kao što su bijeli šećer, šećer u prahu te rafinirane i obojane smeđe šećere. Umjesto toga, optimalni zaslađivač je slad od smeđe riže koji sadrži složene ugljikohidrate i ne narušava ravnotežu razine šećera u krvi, što je veliki problem kod konzumiranja rafiniranih zaslađivača. No, uz slad od smeđe riže, prihvatljivi izbor su i čisti javorov sirup, neke vrste agava sirupa i, u malom omjeru, nerafinirani smeđi šećer od šećerne trske. Budući da ne prolaze kroz iscrpne procese rafiniranja, u njima, osim ugljikohidrata, ima i hranjivih sastojaka koji će usporiti apsorpciju šećera u organizmu i samim time neće izazavati naglo povišenje šećera u krvi.

Mlijeko i proizvodi

Sve više ljudi prestaje konzumirati mlijeko jer je za mnoge teško probavljivo, a mlijeko koje se nudi na tržištu je visoko industrijski proizvod. Osim što mlijeko remeti proces probave, kalcij iz mlijeka je loše iskoristiv, pretjerana konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda dovodi do začepljenja dišnih puteva i stvaranje sluzi u organiznu pa su, pogotovo djeca, onda podložnija alergijama i  infekcijama. Kao zamjenu, u zdravim kolačima i tortama koriste se biljna mlijeka napravljena od organske soje, zobi, riže, badema, itd.

Brašno

Bijelo brašno ili namjenska brašna su krajnje prerađeni pa na policama traju beskrajno dugo a ne privlače čak niti moljce jer u sebi nemaju ništa hranjivo! Polubijelo, integralno, crno brašno i ostala cjelovita brašna iz ekološkog uzgoja pravi su odabir za pravljenje kolača i torti!

Ostali sastojci

Važno je da kolači i torte ne sadrže konvencionalini prašak za pecivo, već prašak za pecivo bez aluminija, te u njima ne smije biti aditiva ni umjetnih bojila. Kakao, kokos, vanilija i slični dodatci moraju biti visoke kvalitete. Za kreme se uvijek koristi agar-agar alga a nikako želatina napravljena iz kostiju životinja! Ulja moraju biti nerafinirana, a ukoliko recept zahtijeva margarin, u zdravijim tortama i kolačima uvijek se korsti nehidrogenizirani margarin. U zdrave torte češće se dodaju mljeveni orašasti plodovi bogati nutrijentima, a izbjegava se dodavanje jaja, koja u kombinaciji sa šećerom i brašnom, čine smjesu koja je za organizam teško probavljiva.

Nakon što u slast pojedemo komad torte ili kolač, ne smijemo osjetiti težinu u tijelu, gorko-slatki okus u ustima, hrapave naslage na zubima te naglo dizanje razine šećera u krvi (tj. osjećaj vrućine, nervoze, nagle hiperaktivnosti, ili snažne žeđi).

To sve proživljavaju i djeca i odrasli nakon što pojedu slatkiš loše kvalitete!

Dakle, najzdraviji kolači i torte moraju biti ukusni i slatki, ali ne previše slatki. Vizualno privlačni, ali ne umjetno obojani. Meki i rahli, ali bez aditiva. Kremasti i sočni, na prirodan način.

Pokušajte obratiti malo više pozornosti na to kakve slastice nudite svojoj obitelji, educirajte se kako ih zdravije pripremiti kod kuće, a za svečanu prigodu počastite se najboljim! 

Izvor: www.rentajchefa.com

Autor: Dunja Gulin

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Dostupnost

5

Najzdravije rođendanske torte možete naručiti kod naše kulinarske stručnjakinje Dunje Gulin (chef@rentajchefa.com, 091-7289061).

Napomena
Pokušajte obratiti malo više pozornosti na to kakve slastice nudite svojoj obitelji, educirajte se kako ih zdravije pripremiti kod kuće, a za svečanu prigodu počastite se najboljim!

Čuvarkuća preporučuje

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing