Namirnice za vašu shopping listu

Objavljeno 13.11.2012. | Dobna skupina: Prije poroda

Čuvarkuća u suradnji s … Trudnice imaju vrlo kratak popis zabranjenih namirnica, a zabrane se uglavnom vežu uz zdravstvenu ispravnost i smanjenje rizika trovanja.

Dopušteno je uživanje u svim omiljenim namirnicama i jelima, naravno, uz prave omjere poželjnih i onih malo manje poželjnih namirnica i jela. Ne treba posebno napominjati da prednost treba dati cjelovitim, prirodnim namirnicama poput žitarica, povrća i voća, a posebnu pažnju valja obratiti na veličinu porcija i učestalost obroka.

Valja imati na umu da ne postoje „savršene" namirnice koje bi osigurale sve potrebne nutrijente za zdravu trudnoću. Stoga je raznolikost i brižno planiranje prehrane presudno za postizanje preporučenog unosa kalorija, bjelančevina, masti, vitamina, minerala i brojnih drugih tvari porijeklom iz hrane.


Svaka trudnica koja planira odlazak u kupovinu namirnica na svoju listu treba uvrstiti sljedeće:


Muesli od cjelovitih žitarica


Visok udio prehrambenih vlakana, bogatstvo vitamina B skupine te željeza, magnezija i cinka kao i malo masnoća i obilje složenih ugljikohidrata čine muesli idealnim odabirom za doručak trudnica. Muesli su tim bolje ukoliko im je dodano i orašasto i/ili suho voće, a idealna su namirnica za obogaćivanje vitaminima, mineralima, probioticima i sl. toliko potrebnim za zdrav tijek i ishod trudnoće.


Brokula


Brokula je odličan izvor vitamina C i A te osobito folne kiseline prijeko potrebne za pravilan razvoj fetusa. Nadalje, sadrži značajne količine kalcija, a ističe se i sadržajem prehrambenih vlakana. U manjim količinama sadrži i magnezij te vitamin B6 i kalij. Brokula je također bogata snažnim fitokemikalijama antioksidativne aktivnosti, luteinom i zeaksantinom.


Grašak


Grašak obiluje vitaminima B skupine neophodnima za iskorištavanje energije iz hrane te je ujedno dobar izvor željeza. Također, obiluje vitaminom C koji poboljšava iskoristivost željeza te vitaminom K nužnim za pravilnu mineralizaciju kostiju. Vrlo je dobar izvor prehrambenih vlakana, a u manjim količinama sadrži viamin A, magnezij, bakar, cink i kalij.


Bobičasto voće (borovnice, maline, ribiz, jagode...)


Svo bobičasto voće sadrži vitamine A i C, folnu kiselinu, željezo, kalij te prehrambena vlakna. Ipak njihov najveći adut je obilje antioksidansa, osobito antocijana iz skupine bioflavonoida. Njihov antioksidativni potencijal je toliko velik da se bobičasto voće smatra supervoćem.


Jogurt


Osim što predstavlja odličan izvor kalcija neophodnog za zdravlje kostiju i zubi, sadrži i dobre bakterije najčešće iz rodova: Lactobacillus i Bifidobacterium. Ove prijateljske bakterije ili popularno probiotici zaslužni su za niz zdravstvenih pogodnosti konzumacije jogurta za trudnice. Jogurt ujedno sadrži i visokokvalitetne proteine nužne za rast i razvoj fetusa.

Riba

Riba je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina toliko bitnih za pravilan razvoj djeteta i zdrav tijek trudnoće. Ujedno predstavljaju odličan izvor antioksidansa selena, prijatelja zdravih kostiju kalcija, te vitamina D.

Jaja

Jaje je idealni izvor proteina jer sadrži sve esencijalne aminokiseline u pravim omjerima.. Jaja su nadalje dobar izvor kolina, luteina, riboflavina (vitamina B2), folne kiseline, biotina, vitamina B12, vitamina D te vitamina E. Jaje je i važan izvor željeza budući da je željezo sadržano u njemu visoke bioraspoloživosti.

Orašasti plodovi (orasi, lješnjaci, bademi...)

Orašasti plodovi predstavljaju izvanredan izvor nezasićenih masnih kiselina osobito blagotvornih omega - 3 masne kiseline te su ujedno bogati proteinima. U značajnim količinama sadrže i minerale - magnezij, krom, cink i željezo te vitamine - E vitamin i vitamine B skupine.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje


Maslinovo ulje se odlikuje povoljnim profilom masnih kiselina koje sadrži, a najveći dio čini jednostruko nezasićena oleinska kiselina djelom zaslužna za njegovu laku probavljivost. Nutritivnoj vrijednosti maslinovog ulja pridonosi cijeli arsenal antioksidansa od kojih se osobito ističu vitamin E, fenoli i polifenoli, ali i klorofil i karotenoidi.

Med


Med će poslužiti kao odlična alternativa šećeru, a ujedno pružiti enzime, gotove sve vitamine i minerale te antioksidanse. Med uspješno poboljšava rad svih organa, a zahvaljući snažnim antibakterijskim, antivirusnim i antimikotičkim svojstvima jača i imunitet.

Na Ledovoj web stranici www.ledo.hr nalazi se Vodič za pravilnu prehranu trudnica, dojilja i beba koji sadrži sve savjete na jednom mjestu.

Autor: Darija Vranešić-Bender

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Valja imati na umu da ne postoje „savršene" namirnice koje bi osigurale sve potrebne nutrijente za zdravu trudnoću.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing